Categorii
F─âr─â categorie tatal.ro ajuta tatii din Romania

Cum se descurca cuplurile in pandemie

Cum se descurca cuplurile in pandemie

Tatal.ro este singura comunitate din Romania care ajuta tatii si pe mame,daca accepta sa fie ajutate. Vezi Cum se descurca cuplurile in pandemie

Pandemia a venit nu doar cu presiuni pe s─ân─âtatea fizic─â a oamenilor ┼či asupra economiei, dar ┼či asupra rela┼úiilor de orice fel. cele mai afectate par a fi ├«ns─â cele de cuplu. Cu ce probleme se confrunt─â cuplurile ├«n pandemie?

├Än general, referindu-se la rela┼úiile de cuplu,  psihologul tatal.ro a observat trei tendin┼úe ├«ntr-un studiu pe care l-au f─âcut ├«n aceast─â perioad─â: ÔÇ×Pe de o parte, cuplurile care ├«nainte de aceast─â pandemie aveau o rela┼úie bun─â, func┼úional─â, sunt cuplurile care s-au conectat ┼či mai mult, pe seama acestui timp mai ├«ndelungat pe care l-au avut ├«mpreun─â, acesta fiind aspectul pozitiv al acestei situa┼úiiÔÇŁ.

Apoi, observ─â ea, mai exist─â categoria cuplurilor care aveau dificult─â┼úi ├«nainte de pandemie, pe care nu ├«ncercau s─â le rezolve ┼či care ├«n aceast─â perioad─â s-au accentuat – au ap─ârut conflicte majore, iar unele au dus ┼či la desp─âr┼úiri. O a treia categorie o reprezint─â cuplurile care aveau o rela┼úie bun─â, iar dintr-o dat─â, ├«n perioada aceasta, au ap─ârut conflicte ├«ntre ei. ÔÇ×Aceasta se ├«nt├ómpl─â foarte mult ├«n r├óndul persoanelor din corpora┼úii – ei petreceau foarte mult timp la birou – 10 ore sau chiar mai mult timp zilnic, iar timpul petrecut efectiv acas─â cu partenerul era foarte redus.ÔÇŁ

Astfel, cei care se ├«n┼úelegeau anterior pandemiei bine, dar acum au probleme, ├«n general aveau pu┼úin timp liber la dispozi┼úie pe care s─â ├«l dedice rela┼úiei: ÔÇ×Aveau 2-3 ore seara ├«n care se ocupau de cas─â sau de copii, fiindc─â petreceau pu┼úin timp ├«mpreun─â, nici nu apucau s─â se certe foarte mult – ei ocup├óndu-se de lucrurile acestea cotidiene mai degrab─â.  S-au trezit apoi ├«n situa┼úia de a lucra de acas─â, cu copiii av├ónd ┼čcoala online, iar dintr-o dat─â ┼či-au dat seama c─â sunt multe lucruri nespuse, care deranjau ┼či la unul, ┼či la cel─âlalt, astfel c─â au ap─ârut ne├«n┼úelegeri ┼či conflicte, acesta fiind motivul principal pentru care au apelat la psihoterapieÔÇŁ.

├Än timp ce la ├«nceputul rela┼úiei oamenii petrec foarte mult timp ├«mpreun─â ┼či caut─â s─â se cunoasc─â, sunt du┼či ulterior de via┼ú─â ├«n direc┼úii unde concentrarea scade ├«n ceea ce prive┼čte rela┼úia de cuplu ┼či se mut─â pe obiective precum cariera, apoi copiii.

ÔÇ×De foarte multe ori se ├«nt├ómpl─â ca ei s─â evolueze ├«n moduri diferite, iar la un moment dat, cum s-a ├«nt├ómplat ├«n situa┼úia aceasta cu pandemia ajung s─â nu se mai recunoasc─â unul pe cel─âlaltÔÇŁ, spune psihologul.

Per ansamblu, ea observ─â c─â cei care anterior aveau o rela┼úie echilibrat─â, acum au o rela┼úie bun─â ├«n continuare, ├«n timp ce pentru cei la care nu exista o astfel de rela┼úie, pandemia a adus un semnal de alarm─â, iar cei care ┼či-au dorit s─â mearg─â mai departe din r├óndul lor au apelat la terapie. 

Las─â un r─âspuns