Categorii
#tatadeweekend tata de week end Fără categorie tatal.ro ajuta tatii din Romania

Drepturile tatilor la custodia copiilor

Drepturile tatilor la custodia copiilor

TATAL.RO va precizeaza care sunt drepturile tatilor la custodia copiilor

În Romania, divorțul este un fenomen sociala tot mai prezent ajungând practic ca unul din patru cupluri să divorțeze. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, acesta nu reprezintă decât  pârghia unui conflict de durată dintre foștii soți asupra custodiei minorilor, acolo unde este cazul.

În țara noastră, legiuitorul român a prevăzut doua tipuri de custodie, respectiv comună si exclusivă. Cele mai relavante texte din punct de vedere al custodiei sunt articolele 396-404 din Codul civil care prevăd anumite obligații ce definesc conceptul de custodie comună.

Art. 401 Cod Civil prevede că: în cazul unui divorț, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta iar în caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept.

Trebuie să recunoaștem că, în România, practica instanțelor de judecată este în favoarea mamelor deși, în nenumărate cazuri, tații aveau un comportament mul mai responsabil față de nevoile minorilor considerând astfel că se impunea ca minorul să fie dat spre creștere si educare tatălui.

Cu toate acestea, vă mărturisesc că un avocat specializat pe astfel de dosare are pârghiile necesare de a înclina balanța în favoarea tatălui în lupta pentru custodia minorului printr-o bună strategie și argumentare precum și printr-un probatoriu bine administrat  în fața instanței de judecată.

Dar să nu uităm totuși că art. 401 Cod Civil face referire la ascultarea copilului, care este obligatorie în condițiile prevăzute de art. 264 alin. 1 Cod civil care, din punctul meu de vedere, reprezintă aspectul cel mai important pe care instanța trebuie să-l analizeze.

“În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.”

Pornind de la acest text de lege, tatăl ar putea să formuleze o cerere de chemare în judecată a fostei soţii prin care să solicite modificarea programului de vizită stabilit de instanță, dar chiar și stabilirea locuiței minorului la acesta în cazul în care se demonstrează că mama copilului are o influență negativa asupra acestuia sau nu are un comportament demn de un părinte responsabil.

Totuși, în cazul în care minorul a fost încredințat spre creștere și educare celuilalt părinte, instanța de judecată trebuie să dispună păstrarea drepturilor celuilalt părinte precum:

  • de a avea legături personale cu copilul prin stabilirea unui program de vizită;
  • de a veghea asupra creșterii si educării minorului precum și dreptul de a participa activ la aceasta;
  • de a părăsi teritoriul țării cu minorul în scop recreativ, turistic, educațional însă cu emiterea unui procuri notariale sau, în caz de neînțelegeri, prin intermediul unei hotărâri judecătorești;
  • dreptul de a primi o pensie de întreținere din partea celuilalt părinte;
  • de a primi informații cu privire la starea de sănătate a copilului, etc.

Informatii culese de pe portal just ro

Drepturile tatilor la custodia copiilor,

In ce conditii mama poate pierde custodia copilului,

Barbati care au castigat custodia copiilor,

Cat dureaza un proces pt custodia copilului,

Ce sanse am sa castig custodia copilului,

Avocatul tatilor,

Incredintarea minorului catre mama,

La ce varsta alege copilul cu cine sa locuiasca,

SCRIE-NE PRIN FORMULARUL DE PE SITE!

De Asociatia tatilor din Romania tatal.ro

Asociatia tatilor din Romania www.tatal.ro

3 răspunsuri la “Drepturile tatilor la custodia copiilor”

2.0 Flash Experimental. Poate să nu funcționeze conform așteptărilor.
Drepturile taților la custodia copiilor sunt un aspect important al dreptului familiei, reglementat în principal de Codul Civil. În România, principiul fundamental este egalitatea în drepturi a ambilor părinți în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor, indiferent de sexul lor.

Ce înseamnă custodia copiilor?

Custodia copiilor (sau autoritatea părintească) reprezintă ansamblul de drepturi și obligații pe care le au părinții față de copiii lor minori. Acesta include:

Creșterea și educarea copilului: Asigurarea nevoilor materiale, educaționale, afective și sociale ale copilului.
Reprezentarea copilului: Luarea deciziilor importante privind sănătatea, educația, religia și alte aspecte ale vieții copilului.
Administrarea bunurilor copilului: Gestionarea patrimoniului copilului, dacă acesta posedă bunuri.
Cum este reglementată custodia în cazul separării sau divorțului?

În cazul separării sau divorțului, instanța de tutelă decide asupra exercitării autorității părintești, având în vedere interesul superior al copilului. Principiile de bază sunt:

Custodia comună: Este varianta preferată de lege, în care ambii părinți continuă să exercite împreună autoritatea părintească, luând decizii comune privind copilul.
Custodia exclusivă: Se acordă doar unuia dintre părinți, dacă instanța consideră că aceasta este în interesul superior al copilului (de exemplu, în cazuri de violență domestică, abuz sau neglijare din partea celuilalt părinte). Chiar și în cazul custodiei exclusive, celălalt părinte păstrează dreptul de a avea legături personale cu copilul (dreptul de vizită).
Drepturile specifice ale taților:

Legea nu face distincție între drepturile mamei și ale tatălui în ceea ce privește custodia copiilor. Astfel, tații au aceleași drepturi ca și mamele, incluzând:

Dreptul de a solicita custodia comună sau exclusivă: Tatăl poate cere instanței să i se acorde custodia copilului, fie în comun cu mama, fie exclusiv.
Dreptul de a avea legături personale cu copilul: Chiar dacă nu are custodia principală, tatăl are dreptul de a menține legături personale cu copilul, prin vizite, convorbiri telefonice, corespondență etc. Instanța stabilește modalitatea de exercitare a acestui drept, ținând cont de programul copilului și de circumstanțele specifice.
Dreptul de a participa la luarea deciziilor importante privind copilul: În cazul custodiei comune, tatăl are dreptul de a fi consultat și de a lua parte la deciziile privind educația, sănătatea și alte aspecte importante ale vieții copilului.
Dreptul de a contesta deciziile instanței: Dacă nu este de acord cu decizia instanței privind custodia, tatăl are dreptul de a o contesta prin căile legale.
Factori luați în considerare de instanță:

Instanța de tutelă ia în considerare o serie de factori pentru a decide asupra custodiei, printre care:

Interesul superior al copilului: Acesta este criteriul primordial.
Relația copilului cu fiecare dintre părinți: Instanța analizează legătura afectivă dintre copil și fiecare părinte, precum și capacitatea fiecăruia de a-i oferi îngrijire și afecțiune.
Comportamentul părinților: Se analizează comportamentul fiecărui părinte, inclusiv eventualele acte de violență domestică, abuz sau neglijare.
Opinia copilului: Dacă copilul a împlinit vârsta de 10 ani, ascultarea sa de către instanță este obligatorie. Chiar și copiii mai mici pot fi ascultați, dacă instanța consideră necesar.
Locuința și mediul de viață oferite de fiecare părinte: Instanța evaluează condițiile de locuit și mediul în care ar urma să trăiască copilul cu fiecare dintre părinți.
Recomandări pentru tați:

Implicarea activă în viața copilului: Este important ca tații să se implice activ în creșterea și educarea copiilor lor, chiar și înainte de o eventuală separare sau divorț.
Menținerea unei comunicări deschise cu mama copilului: Chiar și în situații conflictuale, este important să se mențină o comunicare civilizată și orientată spre binele copilului.
Consultarea unui avocat specializat în dreptul familiei: Un avocat poate oferi consultanță juridică și asistență în procedurile de divorț și stabilire a custodiei.
Resurse utile:

Codul Civil: Articolele referitoare la autoritatea părintească și divorț.
Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Avocat Palade Bogdan: Oferă informații despre drepturile taților la custodia copiilor (https://avocatbogdanpalade.ro/2020/05/11/drepturile-tatilor-la-custodia-copiilor/).
Legal Badger: Oferă informații despre drepturile taților la custodia copiilor (https://legalbadger.org/legal/dreptul-familiei/drepturile-tatilor-la-custodia-copiilor/).
Este important de reținut că fiecare caz este unic și este recomandat să consultați un avocat specializat pentru a primi consultanță personalizată în funcție de situația dumneavoastră.

Lasă un răspuns