Categorii
tatal.ro ajuta tatii din Romania Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele

Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele? Argumente Tatal.ro

Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele

ÔÇ×Multe dintre lucrurile pe care ta╚Ťii le fac intuitiv nu sunt suficient recunoscute ╚Öi validate nici de c─âtre partener─â, nici de c─âtre societate ╚Öi, uneori, nici m─âcar de ei ├«n╚Öi╚ÖiÔÇŁ

Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele? Argumente Tatal.ro

Potrivit unui sondaj realizat ├«n 2016 de c─âtre Pew Research Center, ta╚Ťii petrec, ├«n medie, opt ore pe s─âpt─âm├ón─â cu activit─â╚Ťi care presupun ├«ngrijirea copilului, o valoare tripl─â fa╚Ť─â de anul 1965 ╚Öi contribuie la activit─â╚Ťile casnice cu aproximativ 10 ore pe s─âpt─âm├ón─â, fa╚Ť─â de patru ore, ├«n acela╚Öi an de referin╚Ť─â.

Pornind at├ót de la statistici, c├ót ╚Öi de la aceste prejudec─â╚Ťi, TATAL.RO ÔÇ×Tata nu-i ca mama. Cum r─âspunde un tat─â la nevoile copilului micÔÇŁ argumenteaz─â

De ce rolul tat─âlui este unul vital nu doar pentru c─â duce la o dezvoltare echilibrat─â a percep╚Ťiei copilului despre sine, lume ╚Öi interac╚Ťiunile diferite cu cei din jur, dar contribuie inclusiv la rezolvarea unor conflicte tipice ├«ntre mam─â ╚Öi tat─â. 

in special perioada din jurul v├órstei de 6 luni marcheaz─â importan╚Ťa acestui rol, pentru c─â atunci se produce o modificare fundamental─â ├«n sistemul de referin╚Ť─â al copilului. Din punct de vedere psihologic, acum debuteaz─â procesul de dob├óndire a autonomiei. Una dintre semnifica╚Ťiile fundamentale ale tat─âlui pentru copil const─â ├«n faptul c─â, pe de o parte el ├«i este familiar ╚Öi, pe de alt─â parte, el este diferit de mam─â. ÔÇ×Deja din a doua jum─âtate de an, alteritatea tat─âlui devine un motor direct al dezvolt─ârii infantile. Valoarea tat─âlui este dat─â de faptul c─â el g─âse╚Öte alte solu╚Ťii, vine cu alte priorit─â╚Ťi, aduce alte perspective. Tocmai pentru c─â el nu este mama. Pentru tat─â, dificultatea adapt─ârii ├«nseamn─â, pe de o parte, a fi ├«n acord cu mama ╚Öi, pe de alt─â parte, a fi ├«n mod con╚Ötient altfel dec├ót eaÔÇŁ.

Chiar dac─â prima leg─âtur─â a unui copil nou-venit pe lume este cea avut─â cu figura matern─â, tat─âl este un motor de dezvoltare la fel de important ├«n primii ani de via╚Ť─â. Plec├ónd de la cercet─ârile de ultim─â or─â din psihologia dezvolt─ârii, dar ╚Öi de la o bogat─â cazuistic─â, cititorii c─âr╚Ťii ÔÇ×Tata nu-i ca mamaÔÇŁ vor descoperi c─â mama este ÔÇ×portulÔÇŁ

care ofer─â copilului ÔÇ×protec╚Ťie ╚Öi ad─âpost ├«n fa╚Ťa furtunilor vie╚Ťii, pe c├ónd tat─âl asigur─â explorarea ├«n largul m─ârii, curiozitatea ╚Öi dorin╚Ťa de a influen╚Ťa mersul lucrurilor. Prezen╚Ťa tat─âlui este, deci, absolut necesar─â pentru a aduce copilului bucuria descoperirii ╚Öi autonomia de care are nevoie ├«n primii ani de via╚Ť─âÔÇŁ, spune TATAL.RO

Rolul tatălui nu este important doar în această perioadă, ci pe toată durata dezvoltării copilului.

Iar datele statistice vin s─â confirme din nou aceste aspecte vitale, expuse pe ├«n╚Ťelesul tuturor, ├«n ghidul de parenting conceput de terapeuta austriac─â. Unul dintre exemple se reg─âse╚Öte ├«n datele statistice furnizate ├«n 2017 de United States Census Bureau despre criza parentingului masculin cu care se confrunt─â Statele Unite ale Americii, ├«ntr-un context  social ├«n care 19.7 milioane de copii, respectiv  1 din 4, tr─âiesc ╚Öi se dezvolt─â f─âr─â o

figur─â patern─â. Cercet─ârile au demonstrat c─â factorul ÔÇ×lipsa tat─âluiÔÇŁ (fie c─â acesta este cel biologic, vitreg sau adoptiv), duce la o predispozi╚Ťie a copiilor de a dezvolta probleme comportamentale, tendin╚Ťe crescute spre obezitate, dependen╚Ťe de droguri sau alcool, cre╚Öte riscul de a ajunge la ├«nchisoare, de a comite crime, de a abandona ╚Öcoala ├«n perioada liceului cu de dou─â ori mult, iar ├«n r├óndul tinerelor cre╚Öte cu p├ón─â la 7 ori mai mult riscul de a r─âm├óne ├«ns─ârcinate ├«n adolescen╚Ť─â.

DECI,TATAL ESTE FOARTE BUN PENTRU COPIL SI MULT MAI BUN DECAT MAMA IN UNELE SITUATII

Un r─âspuns la “Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele? Argumente Tatal.ro”

Argumente ├«n favoarea afirma╚Ťiei c─â ta╚Ťii sunt mult mai responsabili dec├ót mamele:

Tatiii sunt prezen╚Ťi ├«n via╚Ťa copiilor lor ├«n mod egal sau chiar mai mult dec├ót mamele. ├Än ultimii ani, s-a ├«nregistrat o cre╚Ötere a implic─ârii ta╚Ťilor ├«n via╚Ťa copiilor lor. Un studiu realizat de Institutul Na╚Ťional de Cercetare ╚śtiin╚Ťific─â a Educa╚Ťiei din Rom├ónia arat─â c─â, ├«n 2022, 80% dintre ta╚Ťii cu copii minori au declarat c─â petrec timp cu copiii lor ├«n fiecare zi.
Tatiii sunt implica╚Ťi ├«n toate aspectele vie╚Ťii copiilor lor, inclusiv ├«n ├«ngrijire, educa╚Ťie ╚Öi activit─â╚Ťi de recreere. Nu mai este cazul ca ta╚Ťii s─â fie doar furnizori de resurse financiare. Ei sunt implica╚Ťi ├«n mod activ ├«n cre╚Öterea ╚Öi educarea copiilor lor.
Tatiii au un impact pozitiv asupra dezvolt─ârii copiilor lor. Studiile au ar─âtat c─â copiii care au ta╚Ťi implica╚Ťi sunt mai s─ân─âto╚Öi, mai ferici╚Ťi ╚Öi au mai multe ╚Öanse de a avea succes ├«n via╚Ť─â.
Argumente ├«n favoarea afirma╚Ťiei c─â mamele sunt mult mai responsabile dec├ót ta╚Ťii:

Mamele sunt, ├«n general, cele care au grij─â de copii ├«n primii ani de via╚Ť─â. Ele sunt responsabile de hr─ânire, ├«ngrijire, educa╚Ťie ╚Öi ├«ngrijire medical─â.
Mamele sunt, de obicei, cele care trebuie s─â se descurce cu sarcinile casnice, cum ar fi g─âtitul, cur─â╚Ťenia ╚Öi treburile gospod─âre╚Öti.
Mamele sunt, adesea, cele care trebuie să facă compromisuri în carieră pentru a se ocupa de familie.
Concluzie:

Afirma╚Ťia c─â ta╚Ťii sunt mult mai responsabili dec├ót mamele este o afirma╚Ťie general─â care nu este ├«ntotdeauna corect─â. ├Än realitate, responsabilitatea pentru cre╚Öterea copiilor este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«ntre p─ârin╚Ťi, ├«n func╚Ťie de circumstan╚Ťe.

Las─â un r─âspuns