Categorii
#tatadeweekend tata de week end pensie alimentara Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele

Ce pensie alimentara trebuie sa plateasca tatal in 2021

Ce pensie alimentara trebuie sa plateasca tatal in 2021
De cele mai multe ori tatal este obligat sa plateasca o pensie alimentara. Cat este? Cum se plateste? Unde ? De ce? In 2021?

De cele mai multe ori tatal este obligat sa plateasca o pensie alimentara. Cat este?  Cum se plateste?  Unde ?  De ce?  In 2021?







Va raspund specialistii TATAL.RO

https://tatal.ro/
 
Din nefericire, există situații când un cuplu căsătorit decide că este mai bine să se separe. Motivele care duc la luarea acestei decizii pot fi diverse: infidelitate, certuri frecvente, violență sau, pur și simplu, încetarea iubirii.

Cine trebuie să plătească pensie alimentară și pentru cât timp
Cum se calculează cuantumul pensiei alimentare
Ce sancțiuni se aplică pentru neplata pensiei alimentare

Cine trebuie să plătească pensie alimentară și pentru cât timp
Articolul 510 din Codul Civil menționează că decăderea din drepturile părintești nu scutește părintele de plata pensiei de întreținere a copilului, adică de plata pensiei alimentare. Așadar, în cazul în care, în urma unui divorț, tatăl este cel care pierde


custodia, el este cel care trebuie să plătească pensia alimentară copilului. În cazul în care tatăl câștigă custodia, mama este cea care va plăti pensia. Dacă niciunul dintre cei doi părinți nu doresc să se îngrijească de copil sau de copii, se instituie tutela, conform legii.



Pensia alimentară se datorează începând cu data cererii de chemare în judecată, dar aceasta se poate acorda și pentru un interval de timp anterior, în cazul în care cererea de chemare în judecată a fost introdusă mai târziu din vina părintelui care trebuie să o plătească.



Părintele decăzut din drepturi are obligația legală de a plăti pensie alimentară copilului până când acesta împlinește vârsta de 18 ani – când devine major. În cazul în care, după împlinirea acestei vârste, copilul decide să își continue studiile într-o instituție de învățământ superior, el poate primi în continuare pensie alimentară, dar până la vârsta maximă de 26 de ani. 


În cazul în care părintele care trebuie să plătească pensie alimentară nu are posibilitățile financiare necesare, legea nu îl va obliga să facă acest lucru deoarece se au în vedere atât nevoile copilului, dar și ceea ce părintele îi poate oferi.
 Uneori, însă, efectele divorțului nu se resimt doar asupra celor doi implicați, ci și asupra copiilor cuplului, dacă este cazul de așa ceva. Dincolo de posibila traumă psihică prin care aceștia ar putea trece, apare, inevitabil, și problema custodiei. 
 
Cum se calculează cuantumul pensiei alimentare
Hotărârea de divorț dată de instanța de judecată menționează și care va fi contribuția fiecărui părinte în creșterea copilului sau copiilor pe care îi au împreună. În luarea acestei decizii, instanța trebuie să asigure minorului un venit minim lunar. 

Cuantumul pensiei alimentare pe care trebuie să îl plătească un părinte decăzut din drepturi se calculează în funcție de numărul copiilor pentru care se plătește pensia, dar și în funcție de veniturile nete ale părintelui în cauză, care nu includ orele suplimentare ce sunt realizate de către acesta la locul de muncă, indemnizațiile de deplasare, de concediere, de transfer și salariile compensatorii. Totodată, potrivit legii, valoarea pensiei alimentare nu poate fi mai mare de jumătate din veniturile nete lunare ale părintelui care o plătește.



În funcție de numărul de copii pentru care este acordată, pensia alimentară va reprezenta:
·        până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil;
·        până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii;
·        până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii.

Legea prevede că valoarea pensiei alimentare poate fi majorată sau micșorată în funcție de modificările pe care le suferă veniturile nete ale părintelui care o plătește. Așadar, dacă te afli în această situație și plătești pensie alimentară, iar salariul tău net a crescut, implicit va fi majorată și valoarea pensiei. 
Plata pensiei alimentare se realizează în rate periodice, stabilite prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească. 

Ce sancțiuni se aplică pentru neplata pensiei alimentare
Acordarea pensiei alimentare se decide prin hotărâre judecătorească, așa că neplata acesteia este pedepsită. Dacă te afli în una dintre următoarele situații, trebuie să știi că riști să primești amendă sau chiar închisoare pe o perioadă cuprinsă între 6 luni și 3 ani:
·        nu plătești pensia de întreținere cu bună știință;
·        nu plătești 3 luni la rând pensia alimentară la termenele stabilite;
·        abandonezi, alungi sau lași fără ajutor persoana pentru care plătești pensia alimentară.

O altă măsură care poate fi luată în mod legal în cazul în care pensia alimentară nu este virată la timp este reținerea salarială. În această situație, din salariul părintelui care nu și-a îndeplinit obligația față de minor se va opri, prin hotărâre judecătorească, suma aferentă pensiei alimentare pe care trebuie să o plătească


Pensia alimentară are rolul de a asigura în continuare, pe cât posibil, din punct de vedere financiar, un viitor decent pentru un copil ai cărui părinți au decis să divorțeze. În acest mod, legea obligă părintele decăzut din drepturi să aibă în continuare grijă de copilul sau copiii săi, chiar dacă nu mai locuiește în aceeași casă cu aceștia sau chiar dacă relația cu celălalt părinte este una cu probleme

 
INFORMATIILE JURIDICE VA SUNT OFERITE DE CEI CARE STIU LEGILE
 

De Asociatia tatilor din Romania tatal.ro

Asociatia tatilor din Romania www.tatal.ro

19 răspunsuri la “Ce pensie alimentara trebuie sa plateasca tatal in 2021”

Buna ziua . Vreau si.eu sa vă întreb ceva . Daca eu am un copil din fosta relație.. și copilul este pe numele lui . Și vreau să.il.dau pt pensie.alimentara are vreo legătură că eu muncesc ? Noi ne am desp de 3 ani și mi.am făcut alta rel. El.la.fel..ma poate încurcă cu rel.mea ?? Vă mulțumesc.

Daca tatal nu are venit, are doi copii din prima casatorie si un copil din a doua casatorie ( el fiind casatorit si doar sotia are venit), cati bani trebuie sa dea ( pensie alimentara) pt cei doi copii?

Poate cineva sa răspundă, pentru ca cel în cauza este o persoana de 51 de ani analfabeta și nu a lucrat niciodată și acum se teme ca va face pușcărie pentru ca nu are de unde sa plătească. El este întreținut de rude.instanta a hotărât sa plătească 12000 de Ron din urma și 400 și ceva lunar plus a venit și o somație de executare silita dar el nu are nimic pe numele lui ce bunuri sa execute de la el? Precizez ca nu sa prezentat la nicio înfățișare în fata instantei el nici nu știe sa ajungă singur la Ploiești dar sa mai ajungă la tribunal .

Bună ziua! S a pronunțat plata pensiei alimentare minim pe economie sunt într-o dilema doar dreptul la pensie are copil sau ce alti factori trebuie sa fie prezent tatăl cum ar fi grădiniță mâncare haine?mulțumesc!

Buna ziua,au trecut două luni de când sa dat decizia definitivă și irevocabilă pt divorț și pensie de întreținere, din septembrie până acum copilul nu a primit niciun ban pt pensia de întreținere,ce pot sa fac sau cat sa mai astept? Mulțumesc

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatorul aspect referitor la cuantumul pensiei de intretinere. Conform adeverintei emise de intreprinderea la care lucrez, venitul net cuprinde unele sume acordate de intrprindere pentru cazare la hotel (virate hotelului), ajutor pentru chirie (virate proprietarului) si uneori o prima de performanta. Aceste sume se iau in considerare la recalcularea pensiei alimentare? Exista stipulat undeva in lege?

Bună ziua am o întrebare .eu am fost dat afară din casă de concubina cu care am un copil . după 3ani mă dat în judecată de abandon .dar eu am cautato ea nu mea răspuns la mesaje .acum eama dat în judecată săi dau tutela difinitiva la copil.si pensie .dar dacă nu am nici o vină .ptr că ea ma alungat .nu am abandonat eu copilul .ce se poate face .va rog datimi un răspuns

Cuantumul pensiei alimentare în România în 2024 depinde de o serie de factori, printre care:

Venitul net lunar al părintelui obligat la plată: Pensia alimentară se stabilește ca o cotă din venitul net lunar al părintelui obligat la plată, după cum urmează:
Până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil: Aceasta este cota minimă legală.
O treime pentru 2 copii:
O jumătate pentru 3 sau mai mulți copii:
Nevoile copilului: Se iau în considerare cheltuielile cu mâncarea, hainele, educația, sănătatea și alte nevoi specifice ale copilului.
Situația materială a ambilor părinți: Se ia în considerare și venitul net lunar al părintelui care nu are obligația de a plăti pensie alimentară, precum și eventualele cheltuieli suplimentare pe care le are cu copilul.
De exemplu:

Un tată cu un venit net lunar de 2.000 lei va avea de plătit o pensie alimentară minimă de 500 lei pentru un copil (o pătrime din 2.000 lei).
O mamă cu un venit net lunar de 3.000 lei va avea de plătit o pensie alimentară minimă de 750 lei pentru 2 copii (o treime din 3.000 lei).
Este important de reținut că:

Pensia alimentară poate fi stabilită prin acordul scris al ambilor părinți.
În caz de neînțelegere, instanța de judecată va stabili cuantumul pensiei alimentare, ținând cont de factorii menționați mai sus.
Pensia alimentară poate fi modificată ulterior, la cererea unuia dintre părinți, dacă intervin schimbări semnificative în veniturile sau nevoile copilului.
Recomandări:

Se recomandă ca părinții să stabilească pensia alimentară de comun acord, printr-o convenție scrisă, pentru a evita eventualele conflicte ulterioare.
Dacă nu reușiți să ajungeți la un acord, este recomandat să apelați la un mediator sau la un avocat specializat în dreptul familiei.
Respectați termenele de plată a pensiei alimentare, pentru a evita penalizările.
Resurse suplimentare:

Codul Civil: [URL-ul nevalid a fost eliminat]
Legea nr. 277/2010 privind Codul de procedură civilă: [URL-ul nevalid a fost eliminat]
Ministerul Justiției: https://www.just.ro/
Rețineți că informațiile prezentate în acest răspuns nu sunt considerate sfaturi juridice. Este important să vă consultați cu un avocat pentru a obține asistență juridică specifică situației dumneavoastră.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Lasă un răspuns