Categorii
Vreau sa decad mama din drepturile parintesti

Vreau sa decad mama din drepturile parintesti

Vreau-sa-decad-mama-din-drepturile-parintesti-asociatia-tatal-ro

Decaderea din drepturile parintesti are nevoie ├«nt├ói de clarificarea termenilor.┬áChiar dac─â legea utilizeaz─â formula ÔÇ×drepturi p─ârinte┼čtiÔÇŁ, ├«n aceasta se cuprind deopotriv─â at├ót drepturile, c├ót ┼či ├«ndatoririle p─ârin╚Ťilor fa┼ú─â de copiii lor minori ╚Öi toate, ├«mpreun─â, formeaz─â┬áautoritatea p─ârinteasc─â.Vreau sa decad mama din drepturile parintesti

Ce este decaderea din exerciţiul drepturilor parintesti?

O m─âsur─â de protec╚Ťie a minorului ├«mpotriva p─ârintelui care reprezint─â un pericol pentru copil.

Este dec─âderea o m─âsur─â definitiv─â? Este pentru totdeauna?

Nu.

Asupra ei se poate, la cerere, reveni.

Cine poate cere decaderea din drepturile parintesti?

Autoritatea public─â cu atribu╚Ťii ├«n domeniul protec╚Ťiei copilului ╚Öi procurorul.

Nu cel─âlalt p─ârinte!

Cine dispune decaderea din drepturile parintesti?

Judec─âtorul.

Ce consecin╚Ťe concrete are?

Duce la o limitare a drepturilor p─ârintelui ├«n privin╚Ťa minorului, includem aici, exemplificativ: dreptul de a avea leg─âturi personale, dreptul de a lua decizii ├«n privin╚Ťa educa╚Ťiei, s─ân─ât─â╚Ťii, locuin╚Ťei copilului etc.

Copilul va mai purta numele p─ârintelui dec─âzut?

Da.

Numele vine din paternitate, din contribu╚Ťia genetic─â la conceperea copilului ╚Öi nu din aspecte ulterioare.

P─ârintele dec─âzut mai are dreptul sa vad─â copilul?

├Än principiu, nu; dar pot fi ╚Öi excep╚Ťii.

Un p─ârinte ├«╚Öi poate cere ÔÇ×autodecadereaÔÇŁ, adic─â renun╚Ťarea la drepturile p─ârinte╚Öti?

Nu.

Se poate da o declara╚Ťie notarial─â de renun╚Ťare la drepturile p─ârinte╚Öti?

Nu.

Părintele decăzut mai plătește pensie alimentară?

Da, f─âr─â excep╚Ťii ╚Öi f─âr─â discu╚Ťii.

Articol scris de Cei care stiu legile

Vreau sa decad mama din drepturile parintesti

4 r─âspunsuri la “Vreau sa decad mama din drepturile parintesti”

Bun─â ziua am o ├«ntrebare am stat cu mama fetelor melectimp de 10 ani din care au rezultat doua fetite care sunt pe numele meu ╚Öi una doar pe numele ei timp ├«n care pe cea care este pe numele ei am crescut-o eu timp de doi ani ╚Öi dup─â acest timp a venit mama ei ╚Öi mea luat-o pot sa o dec├ót din drepturile mamei neav├ónd grija de ea ├«n acest timp de doi ani ╚Öi nu o interesa╚Ťo nimica deloc de copii ce pot face sa o decat din drepturile mamei sau sa o pot lua eu ├«n grija ca s─â nu despart─â copila de cele doua surori pe care au crescut impreuna de 5 ani

Dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti este o m─âsur─â extrem─â care poate fi luat─â doar de instan╚Ťa de judecat─â, ├«n situa╚Ťii excep╚Ťionale, c├ónd este pus─â ├«n pericol via╚Ťa, s─ân─âtatea sau dezvoltarea copilului.

Motive pentru dec─âdere:

Rele tratamente: Violen╚Ť─â fizic─â sau verbal─â, abuz emo╚Ťional, neglijen╚Ť─â grav─â.
Consum de substan╚Ťe interzise: Consumul de alcool sau droguri care afecteaz─â capacitatea de a ├«ngriji copilul.
Purtare abuziv─â: Comportament imoral sau antisocial care afecteaz─â negativ copilul.
Neglijen╚Ť─â grav─â: Lipsa de implicare ├«n cre╚Öterea ╚Öi educa╚Ťia copilului, neasigurarea nevoilor esen╚Ťiale (hran─â, igien─â, educa╚Ťie).
Atingerea grav─â a interesului superior al copilului: Orice situa╚Ťie care pune ├«n pericol bun─âstarea fizic─â ╚Öi emo╚Ťional─â a copilului.
Procedura:

Cererea: Se poate depune de c─âtre unul dintre p─ârin╚Ťi, autoritatea tutelar─â, direc╚Ťia de protec╚Ťie a copilului sau din oficiu de c─âtre instan╚Ť─â.
Documente: Dovezi care s─â sus╚Ťin─â motivele invocate (ex. certificate medicale, rapoarte ale autorit─â╚Ťilor, declara╚Ťii martori).
Ancheta: Instan╚Ťa va dispune o anchet─â social─â pentru a evalua situa╚Ťia copilului.
Judecata: Instan╚Ťa va asculta argumentele p─âr╚Ťilor ╚Öi va lua o hot─âr├óre.
Efecte:

Pierderea drepturilor p─ârinte╚Öti: Dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti implic─â pierderea autorit─â╚Ťii p─ârinte╚Öti, a dreptului de a locui cu copilul, de a-l educa ╚Öi de a-l reprezenta legal.
Obligarea de ├«ntre╚Ťinere: P─ârintele dec─âzut din drepturi p─âstreaz─â obliga╚Ťia de a contribui la ├«ntre╚Ťinerea copilului.
Posibilitatea reintegrării: Decăderea nu este definitivă. Părintele poate cere reintegrarea în drepturile părintești dacă demonstrează că și-a schimbat comportamentul și că poate oferi un mediu stabil și sigur pentru copil.
Recomand─âri:

Consulta╚Ťi un avocat: Un avocat v─â poate ajuta s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi procedura ╚Öi v─â poate reprezenta ├«n instan╚Ť─â.
Aduna╚Ťi dovezi: Este important s─â ave╚Ťi dovezi solide care s─â sus╚Ťin─â motivele pentru care solicita╚Ťi dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti.
Prioritiza╚Ťi interesul superior al copilului: Toate ac╚Ťiunile trebuie s─â aib─â ca scop principal binele copilului.
Resurse utile:

Codul Civil: https://www.codulcivil.ro/
Autoritatea Na╚Ťional─â pentru Protec╚Ťia Copilului: https://anpc.ro/
Asocia╚Ťia Rom├ón─â pentru Educa╚Ťie Parental─â: https://www.arep.fr/
Re╚Ťine╚Ťi: Dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti este o procedur─â complex─â ╚Öi delicat─â. Este important s─â apela╚Ťi la ajutor specializat ╚Öi s─â lua╚Ťi ├«n considerare toate aspectele implicate.

Sper ca informatiile oferite sa va fie de folos.

├Ämi pare r─âu s─â aud c─â te afli ├«ntr-o situa╚Ťie dificil─â cu mama ta ╚Öi te g├ónde╚Öti la dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti. Este o decizie important─â, cu consecin╚Ťe semnificative, at├ót pentru tine, c├ót ╚Öi pentru mama ta, de aceea este esen╚Ťial s─â o iei cu pruden╚Ť─â ╚Öi cu sprijinul necesar.

├Än Rom├ónia, dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti este o m─âsur─â extrem─â, luat─â doar ├«n cazuri grave, c├ónd este pus─â ├«n pericol via╚Ťa, s─ân─âtatea sau dezvoltarea copilului. Motivele pot fi:

Rele tratamente aplicate copilului: abuz fizic, emo╚Ťional sau sexual, neglijen╚Ť─â grav─â a nevoilor fundamentale ale copilului (hran─â, ad─âpost, ├«mbr─âc─âminte, ├«ngrijire medical─â etc.)
Consum de alcool sau stupefiante: care afectează grav capacitatea părintelui de a se îngriji de copil și de a-i oferi un mediu sigur și stabil
Purtare abuziv─â: amenin╚Ť─âri, jigniri, umiliri, violen╚Ť─â verbal─â sau nonverbal─â
Neglijen╚Ťa grav─â a obliga╚Ťiilor p─ârinte╚Öti: abandonarea copilului, lipsa implic─ârii ├«n cre╚Öterea ╚Öi educa╚Ťia sa, dezinteresul total fa╚Ť─â de bun─âstarea sa
├Änainte de a demara procedura de dec─âdere din drepturile p─ârinte╚Öti, este important s─â explorezi toate alternativele posibile. Exist─â resurse ╚Öi programe de sprijin pentru familiile aflate ├«n dificultate, care pot oferi ajutor ╚Öi ├«ndrumare pentru a dep─â╚Öi problemele ╚Öi a men╚Ťine familia unit─â.

Iat─â c├ó╚Ťiva pa╚Öi pe care ├«i po╚Ťi face:

Contacteaz─â Direc╚Ťia General─â de Asisten╚Ť─â Social─â ╚Öi Protec╚Ťia Copilului (DGASPC) din jude╚Ťul t─âu. Ei pot evalua situa╚Ťia ╚Öi te pot informa cu privire la op╚Ťiunile disponibile, inclusiv procedurile legale pentru dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti.
Solicit─â sprijin de la un asistent social sau un psiholog. Ei te pot ajuta s─â ├«n╚Ťelegi mai bine situa╚Ťia, s─â ├«╚Ťi gestionezi emo╚Ťiile ╚Öi s─â iei decizii informate.
Consultă un avocat specializat în dreptul familiei. Un avocat te poate sfătui cu privire la drepturile tale și la procedurile legale implicate în decăderea din drepturile părintești.
Discut─â cu mama ta. Este important s─â comunici deschis ╚Öi sincer cu ea despre preocup─ârile tale ╚Öi despre motivele pentru care te g├ónde╚Öti la dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti. Poate c─â ea este dispus─â s─â fac─â schimb─âri pentru a-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťi rela╚Ťia cu tine ╚Öi pentru a-╚Ťi oferi un mediu familial sigur ╚Öi stabil.
Dec─âderea din drepturile p─ârinte╚Öti este un proces complex ╚Öi delicat, cu implica╚Ťii emo╚Ťionale semnificative pentru to╚Ťi cei implica╚Ťi. Este important s─â te asiguri c─â ai epuizat toate celelalte op╚Ťiuni ╚Öi c─â e╚Öti preg─âtit pentru consecin╚Ťele acestei decizii.

Iată câteva resurse care te pot ajuta:

DGASPC din jude╚Ťul t─âu: https://anp.gov.ro/
Telefonul Copilului: 116 111
Salva╚Ťi Copiii Rom├ónia: https://www.salvaticopiii.ro/
Asocia╚Ťia Rom├ón─â pentru Educa╚Ťie Parental─â: https://www.unicef.org/romania/ro/educa%C8%9Bia-parental%C4%83-%C3%AEn-rom%C3%A2nia
├Ä╚Ťi doresc mult─â putere ╚Öi discern─âm├ónt ├«n aceast─â situa╚Ťie dificil─â.

Las─â un r─âspuns