Categorii
Efectele războiului din Ucraina asupra copiilor

Efectele războiului din Ucraina asupra copiilor

Efectele războiului din Ucraina asupra copiilor

Efectele războiului din Ucraina asupra copiilor.„Părinții cred că e în regulă și apoi se întreabă de ce nu plânge când îi moare tatăl”

Peste jumătate dintre copiii ucraineni au fugit din calea războiului, peste graniță sau în alte orașe mai sigure din țara lor. Au fost forțați să-și abandoneze jucăriile, școala, să se despartă de prietenii și de tații lor, să doarmă în subsoluri sau în case străine. Toate aceste traume vor fi cu greu vindecate, avertizează specialiștii în sănătate mintală

Copiii rămași în Ucraina prezintă manifestări severe ale traumei Războiul are un impact negativ mai puternic asupra copiilor rămași în Ucraina. Ei văd cum lumea în care au trăit liniștiți până de curând le este distrusă, iar părinții lor suferă.  


„Unii copii nu s-au putut relaxa nici când au ajuns într-un loc sigur” Un alt semn vizibil de șoc este deconectarea de la lumea exterioară. Copiii se închid în ei și apare așa-zisa „înghețare” a sentimentelor. „Acest lucru este destul de periculos, deoarece comportamentul copilului pare calm la

exterior. Părinții cred că totul este în regulă, iar mai târziu ajung să se întrebe de ce, de exemplu, copilul nu plânge din cauza morții tatălui său”. 
Războiul afectează dezvoltarea normală a copiilor Însă cele mai grave

consecințe sunt suportate de copiii care văd cu propriii ochi că „ceva rău” se întâmplă cu părinții lor – bătăi, crimă, viol. „La urma-urmei, părinții reprezintă siguranța lor. Dacă li se întâmplă ceva părinților, copiii percep asta ca și cum li s-ar întâmpla lor și atunci întreaga lor lume se prăbușește”.


ASOCIATIA TATILOR DIN ROMANIA SOLICITA INCETAREA IMEDIATA A RAZBOIULUI DIN UCRAINA

Efectele războiului din Ucraina asupra copiilor


Lasă un răspuns