Obtine ordinul de protectie

E╚Öti ├«ntr-o situa╚Ťie delicat─â ╚Öi ai nevoie de un┬áOrdin┬áde Protec╚Ťie? Noi te putem ajuta. Servicii de Consultan╚Ť─â ╚Öi Reprezentare Juridic─â – Solu╚Ťii Profesionale. Consultan╚Ť─â ╚Öi Asisten╚Ť─â. Costuri Reduse. Rezultate ╚Öi Calitate. Experien╚Ť─â +15 Ani.Avocat afiliati

Obtine ordinul de protectie

Consultanta initiala in vederea obtinerii ordinului de protectie

Masuri pe care le poti lua cand te simti amenintat sau ai suferit o vatamare fizica sau psihica

Primul pas in momentul in care te simti amenintat/a de catre o persoana din familie sau de catre cel care ti-a fost sau este partener de viata este acela de a lua masurile urgente pentru siguranta ta: poti apela la numarul de urgenta 112, te poti prezenta la cea mai apropiata sectie de politie sau la unitatea de primiri urgente sau Institutul de Medicina Legala in cazul in care ai suferit deja o agresiune fizica.

Pentru a elimina potentiala stare de pericol pe viitor, singura masura apta sa te protejeze de o persoana care reprezinta un pericol la adresa integritatii tale fizice sau psihice fizice sau psihice este reprezentata de ordinul de protectie.

Obtinerea ordinului de protectie provizoriu

Descrierea procedurii

Ordinul de protectie provizoriu se poate emite de catre serviciul de politie ce solutioneaza sesizarea victimei cu privire la fapte de violenta domestica in masura in care se constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, scopul fiind diminuării acestui risc.

Finalitatea procedurii

Potrivit art. 224 din Legea nr. 217/2003, prin ordinul de protectie provizoriu se pot dispune pentru o perioada de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

 1. a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
 2. b) reintegrarea victimei ┼či, dup─â caz, a copiilor ├«n locuin┼úa comun─â;
 3. c) obligarea agresorului la p─âstrarea unei distan┼úe minime determinate fa┼ú─â de victim─â, fa┼ú─â de membrii familiei acesteia, ori fa┼ú─â de re┼čedin┼úa, locul de munc─â sau unitatea de ├«nv─â┼ú─âm├ónt a persoanei protejate;
 4. d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
 5. e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Raportat la dispozitiile mentionate, orice persoana, victima a unei agresiuni si care beneficiaza de un ordin de protectie trebuie sa constientizeze ca autoritatile abilitate isi pot oferi sprijinul in cazul incalcarii interdictiilor de catre agresor. Astfel, sesizarea oricare nerespectari a obligatiilor cuprinse in ordinul de protectie reprezinta infractiune.

Obtinerea ordinului de protectie emis de catre instanta judecatoreasca

Descrierea procedurii

Potrivit art 23 din Legea nr. 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie.

Finalitatea procedurii

Prin hotararea judecatoreasca, instanta urmeaza sa dispun─â, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urm─âtoarele m─âsuri ÔÇô obliga┼úii sau interdic┼úii:

 1. a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
 2. b) reintegrarea victimei ┼či, dup─â caz, a copiilor, ├«n locuin┼úa familiei;
 3. c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

c1) cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, ┼či, dup─â caz, a copiilor, ├«ntr-un centru de asisten┼ú─â dintre cele prev─âzute la art. 17;

 1. d) obligarea agresorului la p─âstrarea unei distan┼úe minime determinate fa┼ú─â de victim─â, fa┼ú─â de membrii familiei acesteia, ori fa┼ú─â de re┼čedin┼úa, locul de munc─â sau unitatea de ├«nv─â┼ú─âm├ónt a persoanei protejate;
 2. e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

e1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

 1. f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
 2. g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
 3. h) ├«ncredin┼úarea copiilor minori sau stabilirea re┼čedin┼úei acestora.

Durata m─âsurilor dispuse prin ordinul de protec┼úie se stabile┼čte de judec─âtor, f─âr─â a putea dep─â┼či 6 luni de la data emiterii ordinului.

Durata procedurii

Cererea privind emiterea ordinului de protectie se va depune la judec─âtoria de pe raza teritorial─â ├«n care ├«┼či are domiciliul sau re┼čedin┼úa victima, iar procedura de solutionare a cererii se face in termen de 72 ore.

Cai de atac

Hot─âr├órea prin care se dispune ordinul de protec┼úie este supus─â numai apelului, ├«n termen de 3 zile de la pronun┼úare dac─â s-a dat cu citarea p─âr┼úilor ┼či de la comunicare dac─â s-a dat f─âr─â citarea lor.

Consultanta ulterior obtinerii ordinului de protectie. Masuri necesare pentru protejarea victimei

Interdictiile si obligatiile stabilite in sarcina agresorului trebuie respectate intocmai pe toata perioada stabilita de catre instanta.

In caz contrar, victima are la dispozitie posibilitatea de a formula la sectia de politie o sesizare cu privire la orice nerespectare a obligatiilor agresorului stabilite prin intermediul ordinului de protectie, cu consecinta deschiderii unui dosar penal pentru infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti.

De asemenea, la expirarea duratei măsurilor de protecţie, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *