Tot ce trebuie sa stii despre drepturile tatilor Romania.Tatii, la fel ca si mamele, beneficiaza de anumite drepturi
Tatal joaca un rol important in dezvoltarea copilului de la nastere pana la maturitate. Si studiile sustin aceasta afirmatie. Concret, conform numeroaselor cercetari in domeniu, copiii cu parinti implicati au un avantaj, atat social, cat si academic fata de copiii care au relatii indepartate sau deloc cu tatii lor.
Copiii cu tati implicati activ in dezvoltarea lor au mai multe abilitati lingvistice si mai putine probleme comportamentale decat copiii ai caror tati sub absenti fizic si emotional, arata studiile conduse de medicul pediatru Maureen Black, cercetator si profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite ale Americii. Interesant este ca rezultatul ramane valabil si in cazurile in care tatal nu locuieste in aceeasi casa cu mama si copilul.
Copiii cu tati care isi fac timp sa ii intrebe despre ceea ce au invatat la scoala, dar si despre activitatile si relatiile lor sociale se descurca mai bine in scoala decat copiii ai caror tati nu se arata interesati de activitatile zilnice ale micutilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Illinois, care subliniaza faptul ca figura tatalui nu trebuie sa fie neaparat cea a tatalui biologic. Important este ca fiul sau fiica sa aiba alaturi un tata implicat si interesat, indiferent ca este vorba de un tata adoptiv, vitreg sau un barbat adult in gospodarie.
Un alt studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Anglia a ajuns la aceeasi concluzie privind legatura dintre implicarea paterna si succesul academic al copilului. „Un tata implicat citeste copilului, iese impreuna cu acesta, este interesat de educatia copilului si are un rol egal cu cel al mamei in dezvoltarea copilului. Copiii cu acest tip de tata au mai multe sanse de a obtine note bune in scoala”, explica psihologul Eirine Flouri, unul dintre autorii cercetarii care a implicat 17.000 de elevi britanici.
De aceeasi parere este si dr. Michael Yogman, coautor al raportului clinic privind rolul tatalui in dezvoltarea copilului, publicat in iulie 2016 de Academia Americana de Pediatrie (AAP): „Tatii au intr-adevar un impact major asupra sanatatii copiilor lor, inclusiv asupra performantei scolare, vietii sociale si capacitatii de a evita abuzul de substante sau delincventa”.
Raportul „Rolul parintilor in ingrijirea si dezvoltarea copiilor lor: rolul pediatrilor”, publicat in editia din luna iulie 2016 a revistei de specialitate Pediatrics, incurajeaza medicii pediatri sa discute in egala masura cu ambii parinti despre dezvoltarea copilului si sa recomande tatilor sa se joace cu bebelusii in fiecare zi.
Impactul tatalui asupra sanatatii copilului
Conform medicilor pediatri americani, tatii influenteaza sanatatea copiilor in cateva moduri specifice:
- Modul in care tatal se joaca cu fiul sau fiica sa pare sa fie mai stimulator si mai energic. Asa-numitele „interactiuni dure si tandre” pot provoca copiii sa exploreze si sa-si asume riscuri sigure, in timp ce interactiunile mai putin intense cu mamele ofera siguranta si echilibru.
- Tatii sunt mai predispusi sa foloseasca expresii si cuvinte noi atunci cand vorbesc cu un copil mic, fapt care poate accelera dezvoltarea limbajului. Comunicarea dintre tata si copil la varsta de 3 ani poate prezice dezvoltarea lingvistica ulterioara a copilului.
- Adolescentii cu tati implicati sunt mai putin tentati in a se angaja in comportamente cu risc crescut si sunt mai putin susceptibili la depresie. Fetele cu tati implicati de la o varsta frageda au un risc scazut de pubertate precoce si tind sa nu se grabeasca sa-si inceapa viata sexuala.
Impactul tatalui asupra sanatatii fiului
O relatie buna intre tata si fiu are cateva efecte pozitive asupra dezvoltarii baiatului intr-un adult sanatos. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Oxford, baietii care au tati implicati sunt mai putin susceptibili la a avea probleme cu politia in adolescenta sau la maturitate. In plus, un tata bun poate fi un model pozitiv pentru baieti, ajutandu-i sa adopte o viata sexuala sanatoasa, precum si sa fie mai constienti de sentimentele si emotiile lor.
Impactul tatalui asupra sanatatii fiicei
Potrivit cercetarilor de la Universitatea din Oxford, fetele cu tati mai implicati au mai putine sanse sa se confrunte cu probleme de sanatate mintala mai tarziu in viata. De asemenea, fetele care beneficiaza de admiratia si aprecierea tatalui au sanse mai mari sa devina femei independente si increzatoare in propriile forte.
7 sfaturi pentru tatii care vor sa se implice mai mult in dezvoltarea copilului lor
De obicei, tatii sunt extrem de ocupati si cu greu reusesc sa-si faca timp pentru a face diverse activitati alaturi de copiii lor. Expertii sustin ca nu este nevoie sa-ti dai demisia pentru te implica mai mult in viata copiilor, ci poti face cateva lucruri simple pentru a modela pozitiv dezvoltarea copilului:
Ia cina in familie cat de des poti.
Toata lumea stie ca mesele in familie sunt importante, insa nu este intotdeauna usor sa reusesti sa ajungi acasa pentru cina, din cauza programului incarcat de la locul de munca. Este recomandat, insa, sa faci un efort pentru a lua cina in familie cel putin de 2 ori pe saptamana sau sa incerci sa fii prezent la alte mese, de exemplu la micul dejun. De asemenea, profita de weeekend pentru a lua pranzul in familie si pentru a transmite astfel copiilor importanta deprinderii unor obiceiuri alimentare sanatoase. Exista studii care demonstreaza ca obiceiurile alimentare ale tatilor influenteaza obiceiurile alimentare ale copiilor lor.
Opteaza pentru o alimentatie diversa.
Arata copiilor ca esti dispus sa incerci alimente noi si ca poti manca si alte feluri de mancare inafara celor preferate. Nu lasa gusturile din copilarie sa-ti domine preferintele alimentare si fii deschis la noi experiente culinare. Studiile arata ca pe masura ce inaintam in varsta, suntem mai susceptibili sa acceptam alimente cu diverse gusturi, inclusiv cu gust amar, cum sunt multe legume. Aminteste-ti ca cei mici au nevoie de multi ani pentru a invata sa iubeasca anumite alimente si ca trebuie indrumati de ambii parinti.
Fii pe aceeasi lungime de unda cu mama.
Parintii trebuie sa fie acord pentru a transmite mesaje coerente copiilor. Daca unul dintre parinti ofera mai multa libertate copilului, iar celalalt pune presiune sau impune restrictii, se transmit mesaje mixte, iar copilul va fi confuz. Este recomandata o abordare comuna si consecventa atat privind alimentatia, cat si comportamentul copilului.
Fa-ti o prioritate din a nu neglija principalele mese ale zilei.
Tendinta tatilor ocupati este de a sari peste micul dejun, de a lua un pranz pe fuga si de a manca foarte mult la cina sau de a rontai pana noaptea tarziu. Arata-le copiilor ca alimentatia este importanta pentru tine si fa-ti timp sa iei micul dejun impreuna cu acestia. De asemenea, este bine ca micutul sa vada ca iei la pachet gustari sanatoase.
Tine sub controlul stresul.
Fiecare tata merita sa ia o pauza din cand in cand pentru a se deconecta si pentru a se relaxa. Tine minte insa ca tot ce faci va fi atent urmarit de copil, asa ca ai grija cum alegi sa faci fata stresului. Este bine sa inveti copilul de mic sa faca fata situatiilor stresante.
Pregateste cina din cand in cand, pentru a-i oferi mamei o pauza binemeritata.
Stim ca unii barbati gatesc destul de mult si se pricep chiar foarte bine la preparatul cinei. In cazul in care nu faci parte din aceasta categorie, ar fi bine ca macar o data pe saptamana sa-i oferi sotiei o pauza si sa pregatesti cina sau macar sa ajuti, din cand in cand, la aranjarea mesei si la spalatul vaselor. Este extrem de benefic pentru copil sa-si vada tatal activ in bucatarie.
Fa miscare alaturi de copil.
Copilul trebuie sa inteleaga de mic beneficiile unei vieti active, iar exemplul personal este extrem de puternic in acest sens. Ocazional, planifica activitati de 1-2 ore alaturi de copil in care sa faceti impreuna miscare. Poti opta pentru drumetii, practicarea unui sport preferat, cum ar fi fotbalul sau tenisul sau pur si simplu mersul pe bicicleta in parc. Pe langa faptul ca aceste activitati intaresc relatia tata-copil, miscarea va ajuta pe amandoi sa va mentineti in forma.