Categorii
Drepturile tatilor din Romania din 2023

Drepturile tatilor din Romania din 2023

In Romania, drepturile tatilor au evoluat in ultimii ani, dar inca exista provocari in ceea ce priveste egalitatea lor in ceea ce priveste responsabilitatea si ingrijirea copiilor.

Drepturile tatilor la custodia copiilor Drepturile tatilor din Romania din 2023
Drepturile tatilor la custodia copiilor

In ceea ce priveste drepturile tatilor in procesul de divort, acestia au dreptul la vizitarea si ingrijirea copiilor lor, precum si la contributia la intretinerea si educatia acestora. In unele cazuri, instanta poate decide ca tatal sa aiba custodia exclusiva a copiilor, dar acest lucru este mai putin comun decat in cazul mamelor.

In ceea ce priveste drepturile tatilor in ceea ce priveste nasterea copilului, acestia au dreptul la concediu paternal platit, care acopera 2 saptamani de la nasterea copilului. In plus, tatii au dreptul la permisiune platita pentru a fi prezenti la nasterea copilului lor.

Cu toate acestea, drepturile tatilor in Romania inca sunt limitate in comparatie cu cele ale mamelor. De exemplu, tatii nu au dreptul la concediu de maternitate platit, si nu beneficiaza de aceleasi avantaje fiscale ca si mamele, in ceea ce priveste cheltuielile legate de copii.

In plus, in multe cazuri, tatii sunt discriminati in procesul de stabilire a custodiei copiilor, in favoarea mamelor, chiar si in cazurile in care tatii sunt capabili si doresc sa aiba custodia copiilor lor.

Este important ca drepturile tatilor sa fie protejate si respectate la fel ca si cele ale mamelor, pentru a se asigura o ingrijire si o responsabilitate echitabila pentru copii. In Romania, exista organizatii si asociatii care se ocupa cu promovarea drepturilor tatilor si care ofera suport si sfaturi pentru tatii care trec prin procesul de divort sau care au probleme legate de custodia copiilor.

Este necesar ca autoritatile si societatea sa continue sa lucreze pentru a elimina discriminarea si pentru a asigura drepturile egale ale tatilor, atat in ceea ce priveste procesul de divort cat si in ceea ce priveste ingrijirea si responsabilitatea copiilor. Este important sa se promoveze o cultura de egalitate si de parteneriat in cresterea si ingrijirea copiilor, in care ambii parinti au responsabilitati si drepturi egale.

De Asociatia tatilor din Romania tatal.ro

Asociatia tatilor din Romania www.tatal.ro

Lasă un răspuns