Categorii
In ce conditii mama poate pierde custodia copilului

In ce conditii mama poate pierde custodia copilului

In ce conditii mama poate pierde custodia copilului

Cum,de ce,cat,unde in ce conditii mama poate pierde custodia copilului.Tatal castiga custodia minorului in 2021

Conform Noului Cod Civil no╚Ťiunea de custodie, a╚Öa cum era ea cunoscuta nu mai exista, si a fost ├«nlocuit─â cu sintagma autoritate p─ârinteasca. In baza acelea╚Öi legi se spune ca in cazul unui divor╚Ť autoritatea p─ârinteasca se exercita in comun de ambii so╚Ťi. Dar exista si excep╚Ťii

In ce conditii mama poate pierde custodia copilului

Conform art. 398 Cod Civil, daca exista motive ├«ntemeiate, av├ónd in vedere interesul superior al copilului, instanta hot─âra╚Öte ca autoritatea p─ârinteasca sa fie exercitata numai de c─âtre unul dintre p─ârinti. Altfel spus, mamei (sau tat─âlui) ii va fi restr├óns─â autoritatea p─ârinteasc─â numai de c─âtre instanta de judecat─â si numai daca se constata ca anume ac╚Ťiuni sau comportamente sunt d─âun─âtoare minorului

Articol scris de Cei care cunosc legile

2 r─âspunsuri la “In ce conditii mama poate pierde custodia copilului”

Sunt mama si fiica mea e casatorita de 3 ani si are probleme o bate si o amenità ca ii ia ferita ca o bate numai in cap si a ajuns sa faca depresie ajutatima va rog de curino a dat in mine am chemat politica da nimic

├Än ce condi╚Ťii mama poate pierde custodia copilului?
Pierderea custodiei copilului este o experien╚Ť─â dificil─â ╚Öi emo╚Ťionant─â pentru o mam─â. Legea rom├óneasc─â pune accentul pe interesul superior al copilului, iar custodia este acordat─â p─ârintelui care poate oferi cel mai bun mediu pentru cre╚Öterea ╚Öi educarea acestuia.

Condi╚Ťii ├«n care mama poate pierde custodia:

Neglijarea sau abuzul asupra copilului: Dac─â mama pune ├«n pericol siguran╚Ťa ╚Öi bun─âstarea copilului prin neglijen╚Ť─â, abuz fizic, emo╚Ťional sau sexual, custodia poate fi acordat─â celuilalt p─ârinte sau unui tutore legal.
Lipsa de implicare ├«n via╚Ťa copilului: Mama care nu este implicat─â activ ├«n via╚Ťa copilului, nu petrece suficient timp cu el, nu se implic─â ├«n educa╚Ťia ╚Öi cre╚Öterea sa, poate pierde custodia ├«n favoarea celuilalt p─ârinte.
Probleme de s─ân─âtate mintal─â sau dependen╚Ťe: Dac─â mama are probleme grave de s─ân─âtate mintal─â netratate sau dependen╚Ťe de substan╚Ťe care o ├«mpiedic─â s─â ofere ├«ngrijire adecvat─â copilului, custodia poate fi pus─â ├«n pericol.
Lipsa unui mediu stabil: Dac─â mama nu poate oferi un mediu stabil ╚Öi sigur pentru copil, din cauza violen╚Ťei domestice, a s─âr─âciei extreme sau a altor factori, custodia poate fi acordat─â celuilalt p─ârinte sau unui tutore legal.
Condamnarea penal─â: O condamnare penal─â grav─â a mamei poate duce la pierderea custodiei, dac─â instan╚Ťa consider─â c─â aceasta pune ├«n pericol bun─âstarea copilului.
Este important de re╚Ťinut c─â:

Fiecare caz este analizat individual de c─âtre instan╚Ť─â. Nu exist─â o re╚Ťet─â universal─â valabil─â, iar decizia se ia ├«n func╚Ťie de o multitudine de factori, inclusiv gravitatea situa╚Ťiei, antecedentele p─ârin╚Ťilor, capacitatea fiec─âruia de a oferi un mediu stabil ╚Öi iubitor copilului.
Mama are dreptul la ap─ârare ╚Öi la un proces echitabil. Este important ca mama s─â fie reprezentat─â de un avocat competent care s─â o ajute s─â ├«╚Öi prezinte argumentele ╚Öi s─â o apere ├«n instan╚Ť─â.
Exist─â posibilitatea de a contesta decizia instan╚Ťei. Dac─â mama nu este mul╚Ťumit─â de decizia instan╚Ťei de a-i ├«ncredin╚Ťa custodia copilului celuilalt p─ârinte, poate contesta decizia prin intermediul unui recurs.
Resurse suplimentare:

Codul Civil: https://www.codulcivil.ro/
Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Protec╚Ťia Copilului ╚Öi Familiei: https://copii.gov.ro/
Asocia╚Ťia Rom├ón─â pentru Educa╚Ťie Sexual─â: [URL-ul nevalid a fost eliminat]
Not─â: Informa╚Ťiile prezentate in acest articol nu sunt considerate consultan╚Ť─â juridic─â. Este recomandat s─â consulta╚Ťi un avocat pentru a ob╚Ťine informa╚Ťii specifice cazului dumneavoastr─â.

Las─â un r─âspuns