„Multe dintre lucrurile pe care tații le fac intuitiv nu sunt suficient recunoscute și validate nici de către parteneră, nici de către societate și, uneori, nici măcar de ei înșiși”
Potrivit unui sondaj realizat în 2016 de către Pew Research Center, tații petrec, în medie, opt ore pe săptămână cu activități care presupun îngrijirea copilului, o valoare triplă față de anul 1965 și contribuie la activitățile casnice cu aproximativ 10 ore pe săptămână, față de patru ore, în același an de referință.
Pornind atât de la statistici, cât și de la aceste prejudecăți, TATAL.RO „Tata nu-i ca mama. Cum răspunde un tată la nevoile copilului mic” argumentează
De ce rolul tatălui este unul vital nu doar pentru că duce la o dezvoltare echilibrată a percepției copilului despre sine, lume și interacțiunile diferite cu cei din jur, dar contribuie inclusiv la rezolvarea unor conflicte tipice între mamă și tată.
in special perioada din jurul vârstei de 6 luni marchează importanța acestui rol, pentru că atunci se produce o modificare fundamentală în sistemul de referință al copilului. Din punct de vedere psihologic, acum debutează procesul de dobândire a autonomiei. Una dintre semnificațiile fundamentale ale tatălui pentru copil constă în faptul că, pe de o parte el îi este familiar și, pe de altă parte, el este diferit de mamă. „Deja din a doua jumătate de an, alteritatea tatălui devine un motor direct al dezvoltării infantile. Valoarea tatălui este dată de faptul că el găsește alte soluții, vine cu alte priorități, aduce alte perspective. Tocmai pentru că el nu este mama. Pentru tată, dificultatea adaptării înseamnă, pe de o parte, a fi în acord cu mama și, pe de altă parte, a fi în mod conștient altfel decât ea”.
Chiar dacă prima legătură a unui copil nou-venit pe lume este cea avută cu figura maternă, tatăl este un motor de dezvoltare la fel de important în primii ani de viață. Plecând de la cercetările de ultimă oră din psihologia dezvoltării, dar și de la o bogată cazuistică, cititorii cărții „Tata nu-i ca mama” vor descoperi că mama este „portul”
care oferă copilului „protecție și adăpost în fața furtunilor vieții, pe când tatăl asigură explorarea în largul mării, curiozitatea și dorința de a influența mersul lucrurilor. Prezența tatălui este, deci, absolut necesară pentru a aduce copilului bucuria descoperirii și autonomia de care are nevoie în primii ani de viață”, spune TATAL.RO
Rolul tatălui nu este important doar în această perioadă, ci pe toată durata dezvoltării copilului.
Iar datele statistice vin să confirme din nou aceste aspecte vitale, expuse pe înțelesul tuturor, în ghidul de parenting conceput de terapeuta austriacă. Unul dintre exemple se regăsește în datele statistice furnizate în 2017 de United States Census Bureau despre criza parentingului masculin cu care se confruntă Statele Unite ale Americii, într-un context social în care 19.7 milioane de copii, respectiv 1 din 4, trăiesc și se dezvoltă fără o
figură paternă. Cercetările au demonstrat că factorul „lipsa tatălui” (fie că acesta este cel biologic, vitreg sau adoptiv), duce la o predispoziție a copiilor de a dezvolta probleme comportamentale, tendințe crescute spre obezitate, dependențe de droguri sau alcool, crește riscul de a ajunge la închisoare, de a comite crime, de a abandona școala în perioada liceului cu de două ori mult, iar în rândul tinerelor crește cu până la 7 ori mai mult riscul de a rămâne însărcinate în adolescență.
DECI,TATAL ESTE FOARTE BUN PENTRU COPIL SI MULT MAI BUN DECAT MAMA IN UNELE SITUATII
Un răspuns la “Tatii sunt mult mai responsabili decat mamele? Argumente Tatal.ro”
Argumente în favoarea afirmației că tații sunt mult mai responsabili decât mamele:
Tatiii sunt prezenți în viața copiilor lor în mod egal sau chiar mai mult decât mamele. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a implicării taților în viața copiilor lor. Un studiu realizat de Institutul Național de Cercetare Științifică a Educației din România arată că, în 2022, 80% dintre tații cu copii minori au declarat că petrec timp cu copiii lor în fiecare zi.
Tatiii sunt implicați în toate aspectele vieții copiilor lor, inclusiv în îngrijire, educație și activități de recreere. Nu mai este cazul ca tații să fie doar furnizori de resurse financiare. Ei sunt implicați în mod activ în creșterea și educarea copiilor lor.
Tatiii au un impact pozitiv asupra dezvoltării copiilor lor. Studiile au arătat că copiii care au tați implicați sunt mai sănătoși, mai fericiți și au mai multe șanse de a avea succes în viață.
Argumente în favoarea afirmației că mamele sunt mult mai responsabile decât tații:
Mamele sunt, în general, cele care au grijă de copii în primii ani de viață. Ele sunt responsabile de hrănire, îngrijire, educație și îngrijire medicală.
Mamele sunt, de obicei, cele care trebuie să se descurce cu sarcinile casnice, cum ar fi gătitul, curățenia și treburile gospodărești.
Mamele sunt, adesea, cele care trebuie să facă compromisuri în carieră pentru a se ocupa de familie.
Concluzie:
Afirmația că tații sunt mult mai responsabili decât mamele este o afirmație generală care nu este întotdeauna corectă. În realitate, responsabilitatea pentru creșterea copiilor este împărțită între părinți, în funcție de circumstanțe.