Ce să fac dacă fosta soție nu mă lasă să-mi văd copilul. Asociatia Tatal.ro va poate ajuta. Completati formularul de pe www.tatal.ro si va ajutam cu placere
Din păcate, e greu de dat sfaturi în astfel de situaţii. Însă un lucru e sigur: un copil trebuie să aibă parte de ambii părinţi, atât timp cât ei sunt în viaţă şi nu sunt decăzuţi, legal, din drepturile părinteşti.
Dincolo de neînţelegerile dintre doi adulţi, care au format odată un cuplu, un copil trebuie să ştie că are în permanenţă un tată şi o mamă, care îi doresc binele, chiar dacă nu mai sunt împreună şi locuiesc la domicilii diferite. Îndepărtarea tatălui de copil este în detrimentul dezvoltării acestuia.
O mamă care nu înţelege asta şi acţionează în mod egoist transformă copilul într-un ostatic, folosindu-l ca armă împotriva fostului soţ.
Ideal este ca ambii părinţi să-şi lase deoparte ambiţiile, egoismul şi orgoliile şi să pună pe primul loc interesul celui mic. Deoarece copilul suferă cel mai mult.
Asociatia Tatal.ro va poate ajuta. Completati formularul de pe www.tatal.ro si va ajutam cu placere
Ce să fac dacă fosta soție nu mă lasă să-mi văd copilul
Un răspuns la “Ce să fac dacă fosta soție nu mă lasă să-mi văd copilul”
Ce să faci dacă fosta soție nu te lasă să-ți vezi copilul
Divorțul este o experiență dificilă, atât pentru soți, cât și pentru copii. În unele cazuri, fostul soț sau soție poate refuza să permită celuilalt părinte să-și vadă copilul. Acest lucru poate fi o experiență foarte stresantă și frustrantă pentru părintele care este privat de dreptul de a-și vedea copilul.
Ce drepturi ai ca părinte
În România, părinții au egale drepturi și obligații față de copiii lor, indiferent de statutul lor marital. Acest lucru înseamnă că, după divorț, ambii părinți au dreptul de a avea legături personale cu copiii lor.
Ce poți face dacă fosta soție nu te lasă să-ți vezi copilul
Dacă fosta soție nu te lasă să-ți vezi copilul, ai câteva opțiuni:
Încearcă să vorbești cu fosta soție și să ajungeți la un acord. Acest lucru ar putea fi cea mai bună soluție, dacă puteți ajunge la un acord care să fie în interesul copilului.
Depune o cerere de stabilire a programului de vizitare la instanța de judecată. Dacă nu poți ajunge la un acord cu fosta soție, poți solicita instanței de judecată să stabilească un program de vizitare.
Solicită asistență juridică. Un avocat te poate ajuta să îți protejezi drepturile și să obții un program de vizitare care să fie în interesul copilului.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta dacă fosta soție nu te lasă să-ți vezi copilul:
Documentează-ți toate încercările de a ajunge la un acord cu fosta soție. Acest lucru te va ajuta să demonstrezi instanței de judecată că ești interesat de relația cu copilul tău.
Păstrează o copie a tuturor documentelor relevante, inclusiv a documentelor de divorț, a planului parental și a oricăror comunicări cu fosta soție. Aceste documente te vor ajuta în cazul în care trebuie să depui o cerere la instanța de judecată.
Fii răbdător și perseverent. Poate dura ceva timp până când vei putea obține un program de vizitare care să fie în interesul copilului tău.
Concluzie
Este important să îți amintești că ai drepturi ca părinte și că poți lua măsuri pentru a-ți proteja drepturile și pentru a-ți vedea copilul.