Categorii
Custodia copilului sub 2 ani

Custodia copilului sub 2 ani

Custodia-copilului-sub-2-ani

Custodia copilului sub 2 ani. Cum se castiga de catre tata? Ce face tatal la divort pentru a obtine copilul mic de pana la 2 ani

Ce sanse am sa castig custodia copilului ?

Pentru a va asigura ca atunci cand deschideti un proces pentru custodia copilului, rezultatul este unul favorabil si minorul va ajunge sa locuiasca cu dvs. trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Varsta minorului , respectiv custodia copilului sub 2 ani este de preferat intodeauna sa ramana la mama iar tatal sa isi exercite drepturile de parinte, cu drept de vizita si desigur obligatia de a plati pensia de intretinere.
  • Prin urmare, incredintarea minorului catre mama este totusi de preferat la o varsta atat de mica insa ATENTIE TOTUSI – Nu este exclus ca instanta de judecata sa stabileasca custodia catre tata pentru copilul sub 2 ani in conditiile in care mama nu se ocupa de aceasta, ii pune viata in pericol sau nu are conditiile necesare ori activitatea pe care o desfasoara este de natura sa ii afecteze cresterea normala pe toate planurile , a minorului.
  • Drepturile tatalui asupra minorului dupa divort sunt exact aceleasi pe care le are si mama, drepturile sunt absolut egale intre parti de aceea in legislatia din Romania, desi nu exista reglementarea asupra DOMICILIULUI ALTERNATIV, noi am reusit sa obtinem un asemenea domiciliu alternativ pentru minor, in instanta, insemnand ca o perioada de timp minorul locuieste la mama iar o perioada la tata insemnand astfel custodie comuna fizica impartita intre cei doi parinti despartiti, acelasi lucru aplicandu-se si cand discutam despre custodia copilului cu parinti necasatoriti.
  • Starea financiara a parintelui care solicita custodia minorului in 2021 este foarte importanta. NU poti sa te astepti ca o instanta sa incuviinteze custodia minorului catre un parinte care nu-si permite sa il intretina pe minor iar custodia copilului in noul cod civil are valente moderne in sensul ca trebuie sa tinem cont de absolut toate aspectele vietii sociale pentru a convinge o instanta ca minorul trebuie sa ramana la tine.
  • Starea de sanatate a minorului este un alt context avut in vedere;
  • Cat de mult s-a adaptat minorul la vechiul domiciliul de unde unul dintre parinti solicita ca acem minor sa fie mutat si sa ii fie incredintata custodia.
  • De asemenea cercul sau de prieteni este analizat la decizia de incredintare a minorului fie catre mama sau catre tata, daca alaturi de aceasta mutare se desfac niste relatii de prietenie la care minorul tinea.

In ce conditii mama poate pierde custodia copilului

Pierderea custodiei de catre mama se poate produce atunci cand motivele ce au stat la incredintarea custodiei catre aceasta , s-au modificat. Spre exemplu o mama se intreaba “daca ma port urat cu copilul meu se poate sa pierd custodia copilului ? “. Raspunsul este evident si cumpa intuitiv ca in conditiile in care chiar minorul raporteaza un abuz asupra lui la AVOCATUL COPILULUI, o institutie care se ocupa cu drepturile minorilor, atunci se poate ajunge chiar la decaderea din drepturile parintesti.

De asemenea, mama isi poate pierde custodia asupra minorului, in conditiile in care nu mai respecta obligatiile de intretinere pe care le are, nu se ocupa de minor sau pur si simplu interesul superior al copilului nu mai este interesul acesteia si atunci se poate modifica custodia de la mama la tata sau atentie chiar la bunici.

De mentionat ca si in cazul tatalui se aplica aceleasi prevederi. In doctrina se regasesc situatii in care tatal abuzeaza sexual minorul si atunci acest lucru duce la decaderea lui din drepturile parintesti si situatii in care mama foloseste minorul pentru pornografie infantila, acelasi lucru aplicandu-se si pentru ea, insa acestea sunt cazuri extreme si speram noi sa fi fost si sa fie pe viitor izolate.

La ce varsta decide copilul cu cine sa locuiasca

Minorul poate sa decida cu cine locuieste de la orice varsta, insa aceasta decizie nu are si valoare juridica decat la varsta de 10 ani, atunci cand judecatorul este obligat sa-l audieze pe minor si sa-i ceara parerea. Astfel, minorul sub 10 ani poate fi audiat doar daca considera judecatorul iar peste varsta de 10 ani , este o obligatie, ceea ce aduce cumva in discutie ca aceasta obligatie se traduce in soarta pe care o va avea procesul prin ascultarea minorului cu privire la locuinta pe care vrea sa o aiba si de ce nu, un sfat pentru magistratii pusi in situatia acesta, sa il intrebe pe minor daca nu doreste o locuinta ALTERNATIVA.

Daca sotii au copii minori, instanta va dispune citarea si ascultarea autoritatii tutelare, iar daca minorii au implinit varsta de 10 ani, instanta ii va asculta si pe acestia.

Articol scris de Cei care stiu legile

De Asociatia tatilor din Romania tatal.ro

Asociatia tatilor din Romania www.tatal.ro

Un răspuns la “Custodia copilului sub 2 ani”

Custodia copilului sub 2 ani in Romania
In Romania, custodia copilului sub 2 ani este reglementata de Codul Civil si de jurisprudenta instantelor de judecata. In general, principiul este ca mama sa aiba custodia copilului mic, insa tatal are si el drepturi importante.

Iata cateva aspecte importante de retinut:

Presumptia materna: In lipsa unor motive temeinice care sa justifice contrariul, se prezuma ca mama este mai potrivita sa aiba custodia copilului sub 2 ani.
Interesul superior al copilului: Instanta de judecata va lua o hotarare in functie de interesul superior al copilului, luand in considerare o serie de factori, cum ar fi:
Varsta si starea de sanatate a copilului: Copiii mici au nevoie de ingrijire speciala, pe care mama o poate oferi mai usor, in general.
Legatura afectiva dintre parinti si copil: Instanta va evalua calitatea relatiei fiecarui parinte cu copilul.
Conditiile de locuit si posibilitatile materiale ale fiecarui parinte: Instanta va analiza daca fiecare parinte are un locuința adecvat pentru copil si daca are posibilitatile financiare de a-l intretine.
Capacitatea fiecarui parinte de a oferi ingrijire si educatie copilului: Instanta va evalua daca fiecare parinte are cunostintele si abilitatile necesare pentru a creste un copil mic.
Modalitati de stabilire a custodiei:

Custodie comuna: Ambii parinti au custodia copilului, dar mama il ingrijeste in mod obisnuit.
Custodie exclusiva: Unul dintre parinti are custodia exclusiva a copilului, iar celalalt are drept de vizita.
Custodie delegata: Copilul este incredintat unei alte persoane, cum ar fi bunicii sau rudelor apropiate.
Recomandari:

Este important sa incercati sa rezolvati amiabil problema custodiei cu celalalt parinte. Puteti apela la un mediator pentru a va ajuta sa ajungeti la o intelegere.
Daca nu reusiti sa ajungeti la un acord amiabil, va trebui sa va adresati instantei de judecata. Un avocat va poate ajuta sa va pregatiti dosarul si sa va reprezentati in instanta.
Este important sa aveti in vedere interesul superior al copilului in tot ceea ce faceti.
Resurse utile:

Codul Civil: https://www.codulcivil.ro/
Agentia Nationala pentru Protectia Persoanelor Vârstnice: https://www.apr.gov.rs/registri/centralna-evidencija-stvarnih-vlasnika.2398.html
Asociatia Romana pentru Educatie si Dezvoltare Personala: https://www.facebook.com/goadip/?locale=ro_RO
Va rog sa retineti ca informatiile de mai sus sunt generale si nu pot fi considerate ca o consultatie juridica. Este important sa consultati un avocat specializat in dreptul familiei pentru a va informa cu privire la drepturile si obligatiile dumneavoastra in materia custodiei copilului.

Lasă un răspuns