Categorii
Fără categorie tatal.ro ajuta tatii din Romania

Ce drepturi au tatii pentru a obtine custodia copiilor de tatal.ro

Drepturile taților la custodia copiilor. În Romania, divorțul este un fenomen sociala tot mai prezent ajungând practic ca unul din patru cupluri divorteaza





În Romania, divorțul este un fenomen sociala tot mai prezent ajungând practic ca unul din patru cupluri să divorțeze. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, acesta nu reprezintă decât  pârghia unui conflict de durată dintre foștii soți asupra custodiei minorilor, acolo unde este cazul.

Rolul unui avocat în astfel de dosare este unul extrem de important întrucât, cel puțin clienților mei, fie ei barbați sau femei, încerc să le explic faptul că ambii părinți au dreptul de a avea legaturi personale cu minorul în cadrul unui program de vizită adecvat vârstei, de a fi înștiințați asupra problemelor pe care acesta le întâmpină, să se implice în creșterea și educarea minorilor prin participarea la deciziile cu privire la copii și asa mai departe.

În țara noastră, legiuitorul român a prevăzut doua tipuri de custodie, respectiv comună si exclusivă. Cele mai relavante texte din punct de vedere al custodiei sunt articolele 396-404 din Codul civil care prevăd anumite obligații ce definesc conceptul de custodie comună.

Art. 401 Cod Civil prevede că: în cazul unui divorț, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta iar în caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept.

Trebuie să recunoaștem că, în România, practica instanțelor de judecată este în favoarea mamelor deși, în nenumărate cazuri, tații aveau un comportament mul mai responsabil față de nevoile minorilor considerând astfel că se impunea ca minorul să fie dat spre creștere si educare tatălui.


Dar să nu uităm totuși că art. 401 Cod Civil face referire la ascultarea copilului, care este obligatorie în condițiile prevăzute de art. 264 alin. 1 Cod civil care, din punctul meu de vedere, reprezintă aspectul cel mai important pe care instanța trebuie să-l analizeze.

“În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.”

Pornind de la acest text de lege, tatăl ar putea să formuleze o cerere de chemare în judecată a fostei soţii prin care să solicite modificarea programului de vizită stabilit de instanță, dar chiar și stabilirea locuiței minorului la acesta în cazul în care se demonstrează că mama copilului are o influență negativa asupra acestuia sau nu are un comportament demn de un părinte responsabil.

Totuși, în cazul în care minorul a fost încredințat spre creștere și educare celuilalt părinte, instanța de judecată trebuie să dispună păstrarea drepturilor celuilalt părinte precum:

·        de a avea legături personale cu copilul prin stabilirea unui program de vizită;
·        de a veghea asupra creșterii si educării minorului precum și dreptul de a participa activ la aceasta;
·        de a părăsi teritoriul țării cu minorul în scop recreativ, turistic, educațional însă cu emiterea unui procuri notariale sau, în caz de neînțelegeri, prin intermediul unei hotărâri judecătorești;

·        dreptul de a primi o pensie de întreținere din partea celuilalt părinte;
·        de a primi informații cu privire la starea de sănătate a copilului, etc.
 
Sursa : Cei care stiu legile si Codul Civil
 
 
 

Un răspuns la “Ce drepturi au tatii pentru a obtine custodia copiilor de tatal.ro”

Ma numesc Rusu Vasile ioan din localitatea bunesti jud Brasov am 20 de ani am o fetita de un an nu mai I este in posesia de copil sugar cu nevasta mea sunt împreună de 5 ani iar acuma după 5 ani am fost la munca in germania iar mama soacră in acești 5 ani nu nea cautat iar a 2 zi după plecarea mea in germania mama soacră a fost la noi acasă și mia destrămat familia soția mea ie în vârstă de 17 ani iei am plecat la munca si am primit un telefon de la soția mea precum ca a fost mama sa la noi acasă și nu mai vrea să locuiască alături de mine mama sa ia scris pe pagina de socializare mesenger lucruri care a dus la despărțirea familiei noastre mama soției mele a facut de mia destrămat familia iei nu m-am certat nu mi-am lovit soția nu am ajut astfel de întâmplări în familia mea cum pot să imi readuc fetita acasă pentru ca fetita se află pe numele meu iar soția mea se află luată în spațiu de către mine si mama mea va rog sa ma ajutati sa imi pot aduce fetița acasă și soția va rog din suflet sa ma ajutati

Lasă un răspuns