Categorii
F─âr─â categorie tatal.ro ajuta tatii din Romania

Divort si partaj

Divort si partaj

Divor╚Ť

Divor╚Ťul reprezint─â actul de desfacere a unei c─âs─âtorii ├«n mod legal. ├Än Rom├ónia, aceasta se poate realiza printr-un proces, urm├ónd dispozi╚Ťiile codului civil al Rom├óniei. Exist─â patru motive de divor╚Ť, definite ├«n Art. 373 a) prin acordul so╚Ťilor, la cererea ambilor so╚Ťi sau a unuia dintre so╚Ťi acceptat─â de cel─âlalt so╚Ť; b) atunci c├ónd, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre so╚Ťi sunt grav v─ât─âmate ╚Öi continuarea c─âs─âtoriei nu mai este posibil─â; c) la cererea unuia dintre so╚Ťi, dup─â o separare ├«n fapt care a durat cel pu╚Ťin 2 ani; d) la cererea aceluia dintre so╚Ťi a c─ârui stare de s─ân─âtate face imposibil─â continuarea c─âs─âtoriei. Divor╚Ťul are loc conform dispozi╚Ťiilor codului de procedur─â civil─â al Rom├óniei (art 914 ÔÇô 934).

├Än m─âsura ├«n care exist─â copii ca urmare a c─âs─âtoriei se pune problema acord─ârii custodiei asupra minorilor. ├Än acest caz se formeaz─â o familie de tip monoparental ├«n care minorii locuiesc cu unul dintre p─ârin╚Ťi.

├Änafar─â de divor╚Ťul prin instan╚Ť─â (instan╚Ťa competent─â fiind Judec─âtoria), divor╚Ťul poate avea loc, dac─â sunt ├«ndeplinite anumite condi╚Ťii specifice, ╚Öi pe cale administrativ─â sau notarial─â.

Divor╚Ťul se judec─â la judec─âtoria ├«n raza c─âreia se afl─â ultimul domiciliu comun al p─âr╚Ťilor, dac─â cel pu╚Ťin unul dintre so╚Ťi mai locuie╚Öte acolo. Dac─â cei doi so╚Ťi au domiciliile ├«n raza altei sau altor judec─âtorii, cauza se judec─â la cea unde ├«╚Öi are domiciliul p├ór├ótul. Dac─â domiciliul p├ór├ótului nu este cunoscut, cauza se judec─â la judec─âtoria de care apar╚Ťine domiciliul reclamantului. Dosarul care se depune la judec─âtorie trebuie s─â con╚Ťin─â obligatoriu: cererea de divor╚Ť, certificatul de c─âs─âtorie ├«n original, dovada pl─â╚Ťii taxei de timbru (200 lei ) ╚Öi timbru judiciar. ├Än func╚Ťie de fiecare caz, dosarul se completeaz─â ╚Öi cu alte acte.

DIVORT SI PARTAJ

Dac─â sunt minori rezulta╚Ťi ├«n urma c─âs─âtoriei instan╚Ťa stabile╚Öte obligatoriu modalitatea custodiei, unic─â sau comun─â ╚Öi obliga╚Ťiile de ├«ntre╚Ťinere. Dac─â pe vremea Codului Familiei instanta decidea ├«n 100% din cazuri un aranjament de tip custodie unic─â, conform noului Cod Civil ce a intrat ├«n vigoare ├«n Rom├ónia la 1 octombrie 2011 exist─â prezum╚Ťia de autoritate p─ârinteasc─â comun─â. Instan╚Ťa stabile╚Öte locuin╚Ťa minorului precum ╚Öi obliga╚Ťiile fiec─ârei p─âr╚Ťi pentru ├«ntre╚Ťinerea minorului. Condi╚Ťia obligatorie este existen╚Ťa unui consens minim ├«ntre p─ârin╚Ťi ╚Öi verificarea faptului c─â acest tip de aranjament (autoritatea p─ârinteasc─â comun─â) nu contravine interesului superior al copilului. Contribu╚Ťia la ├«ntre╚Ťinerea minorului se poate face at├ót ├«n natur─â (preferat─â de legiuitor) c├ót ╚Öi ├«n bani (alternativa ├«n cazul ├«n care un p─ârinte nu se achit─â benevol de obliga╚Ťiile sale)

Instan╚Ťa nu stabile╚Öte din oficiu un program de rela╚Ťii personale (vizit─â sau g─âzduire) ├«ntre minor ╚Öi p─ârintele care nu a ob╚Ťinut g─âzduirea permanent─â a acestuia dac─â ├«n timpul procesului de divor╚Ť sau ulterior nu exist─â o cerere ├«n acest sens.

Divor╚Ťul ├«n Rom├ónia

Motivele de divor╚Ť

Divor╚Ťul poate avea loc:

 • prin acordul so╚Ťilor, la cererea ambilor so╚Ťi sau a unuia dintre so╚Ťi acceptat─â de cel─âlalt so╚Ť;
 • atunci c├ónd, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre so╚Ťi sunt grav v─ât─âmate ╚Öi continuarea c─âs─âtoriei nu mai este posibil─â; instan╚Ťa stabile╚Öte culpa unuia dintre so╚Ťi ├«n destr─âmarea c─âs─âtoriei sau culpa ambilor so╚Ťi – culpa lor comun─â, chiar dac─â numai unul dintre ei a f─âcut cerere de divor╚Ť.
 • la cererea unuia dintre so╚Ťi, dup─â o separare ├«n fapt care a durat cel pu╚Ťin 2 ani; divor╚Ťul se pronun╚Ť─â din culpa exclusiv─â a so╚Ťului reclamant (cu caracter de noutate), cu excep╚Ťia situa╚Ťiei ├«n care p├ór├ótul se declar─â de acord cu divor╚Ťul, c├ónd acesta se pronun╚Ť─â f─âr─â a se face men╚Ťiune despre culpa so╚Ťilor.
 • la cererea aceluia dintre so╚Ťi a c─ârui stare de s─ân─âtate face imposibil─â continuarea c─âs─âtoriei, caz ├«n care desfacerea c─âs─âtoriei se pronun╚Ť─â f─âr─â a se face men╚Ťiune despre culpa so╚Ťilor.

Divor╚Ťul pe cale administrativ─â

Pe cale administrativ─â poate fi solu╚Ťionat divor╚Ťul prin acord, indiferent de durata c─âs─âtoriei, dac─â sunt ├«ntrunite urm─âtoarele condi╚Ťii:

 • so╚Ťii ├«╚Öi exprim─â liber ╚Öi neviciat consim╚Ť─âm├óntul, ├«n fa╚Ťa ofi╚Ťerului de stare civil─â de la locul c─âs─âtoriei sau al ultimei locuin╚Ťe comune a so╚Ťilor,
 • nici unul dintre ei nu este pus sub interdic╚Ťie
 • nu au copii minori n─âscu╚Ťi din c─âs─âtorie, din afara c─âs─âtoriei sau adopta╚Ťi

Cererea de divor╚Ť se depune de c─âtre so╚Ťi ├«mpreun─â, iar dup─â un termen de reflec╚Ťie de 30 de zile de la ├«nregistrarea cererii, so╚Ťii se prezint─â personal, ╚Öi, dac─â ambii st─âruie s─â divor╚Ťeze, ofi╚Ťerul de stare civil─â, dup─â ce verific─â valabilitatea consim╚Ť─âm├óntului, elibereaz─â certificatul de divor╚Ť f─âr─â vreo men╚Ťiune cu privire la culpa so╚Ťilor.

Divor╚Ťul pe cale notarial─â

├Än Rom├ónia s-au ├«nregistrat 2.790 divor╚Ťuri cu minori solu╚Ťionate notarial ├«n anul 2019 ╚Öi respectiv 4.800 divor╚Ťuri cu minori solu╚Ťionate notarial ├«n anul 2019. Prin procedura notarial─â pot fi solu╚Ťionate:

 • divor╚Ťul prin acord al so╚Ťilor care nu au copii minori,
 • divor╚Ťul so╚Ťilor care au copii minori n─âscu╚Ťi din c─âs─âtorie, din afara c─âs─âtoriei sau adopta╚Ťi (cu caracter de noutate ├«n noul Cod civil), dac─â so╚Ťii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la:
  • numele de familie pe care s─â ├«l poarte dup─â divor╚Ť,
  • exercitarea autorit─â╚Ťii p─ârinte╚Öti de c─âtre ambii p─ârin╚Ťi,
  • stabilirea locuin╚Ťei copiilor dup─â divor╚Ť,
  • modalitatea de p─âstrare a leg─âturilor personale dintre p─ârintele separat ╚Öi fiecare dintre copii,
  • stabilirea contribu╚Ťiei p─ârin╚Ťilor la cheltuielile de cre╚Ötere, educare, ├«nv─â╚Ť─âtur─â ╚Öi preg─âtire profesional─â a copiilor.

Competent este notarul de la locul c─âs─âtoriei sau al ultimei locuin╚Ťe comune a so╚Ťilor. ╚śi ├«n acest caz niciunul dintre so╚Ťi nu trebuie s─â fie pus sub interdic╚Ťie, iar consim╚Ť─âm├óntul trebuie s─â fie liber ╚Öi neviciat. Cererea de divor╚Ť se depune de c─âtre so╚Ťi ├«mpreun─â, dar poate fi depus─â ╚Öi prin mandatar cu procur─â autentic─â. Dup─â un termen de reflec╚Ťie de 30 de zile, so╚Ťii se prezint─â personal, ╚Öi, dac─â st─âruie s─â divor╚Ťeze, notarul, dup─â ce verific─â valabilitatea consim╚Ť─âm├óntului, elibereaz─â certificatul de divor╚Ť f─âr─â vreo men╚Ťiune cu privire la culpa so╚Ťilor.

Divor╚Ťul pe cale judiciar─â

Pentru detalii vede╚Ťi articolul Divor╚Ťul prin acordul p─âr╚Ťilor pe cale judiciar─â

Pe cale judiciar─â pot fi solu╚Ťionate cererile de divor╚Ť pentru oricare dintre motivele ar─âtate, dac─â so╚Ťii se adreseaz─â direct instan╚Ťei de judecat─â sau dac─â divor╚Ťul administrativ sau notarial a fost respins. Competent─â este instan╚Ťa de tutel─â, ├«n condi╚Ťiile ar─âtate de Codul de procedur─â civil─â;

Desp─âgubiri, presta╚Ťii compensatorii, obliga╚Ťii de ├«ntre╚Ťinere ├«ntre fo╚Ötii so╚Ťi

Pentru detalii vezi: Paragraful Efectele divor╚Ťului cu privire la raporturile patrimoniale dintre so╚Ťi (385-395) din iurispedia

 • desp─âgubiri: so╚Ťul nevinovat, care sufer─â un prejudiciu prin desfacerea c─âs─âtoriei, poate cere so╚Ťului vinovat s─â ├«l desp─âgubeasc─â. Instan╚Ťa de tutel─â solu╚Ťioneaz─â cererea prin hot─âr├órea de divor╚Ť. Desp─âgubirile pot fi cerute distinct de dreptul la presta╚Ťia compensatorie.
 • obliga╚Ťia de ├«ntre╚Ťinere ├«ntre so╚Ťi ├«nceteaz─â prin desfacerea c─âs─âtoriei. So╚Ťul divor╚Ťat are dreptul la ├«ntre╚Ťinere, dac─â se afl─â ├«n nevoie din pricina unei incapacit─â╚Ťi de munc─â survenite ├«nainte de c─âs─âtorie ori ├«n timpul c─âs─âtoriei, dar ╚Öi atunci c├ónd incapacitatea se ive╚Öte ├«n decurs de un an de la desfacerea c─âs─âtoriei, ├«ns─â numai dac─â incapacitatea este cauzat─â de o ├«mprejurare ├«n leg─âtur─â cu c─âs─âtoria.
 • presta╚Ťia compensatorie: ├«n cazul ├«n care c─âs─âtoria a durat cel pu╚Ťin 20 de ani, iar divor╚Ťul se pronun╚Ť─â din culpa exclusiv─â a so╚Ťului p├ór├ót, so╚Ťul reclamant poate beneficia de o presta╚Ťie care s─â compenseze, at├ót c├ót este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divor╚Ťul l-ar determina ├«n condi╚Ťiile de via╚Ť─â ale celui care o solicit─â. So╚Ťul care solicit─â presta╚Ťia compensatorie nu poate cere de la fostul s─âu so╚Ť ╚Öi pensie de ├«ntre╚Ťinere. Presta╚Ťia compensatorie nu se poate solicita dec├ót odat─â cu desfacerea c─âs─âtoriei. Presta╚Ťia compensatorie poate fi stabilit─â ├«n bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori ├«n natur─â, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apar╚Ťin debitorului.

Efectele divor╚Ťului asupra rela╚Ťiilor dintre p─ârin╚Ťi ╚Öi copii

├Än Rom├ónia, opereaz─â prezum╚Ťia de autoritate p─ârinteasc─â comun─â. Astfel, custodia unic─â este excep╚Ťia de la regul─â. (Art. 397[10] ╚Öi Art. 398[11] codul civil). Ca ╚Öi pe vechiul Cod al familiei, in cazul custodiei unice, „cel─âlalt p─ârinte p─âstreaz─â dreptul de a veghea asupra modului de cre╚Ötere ╚Öi educare a copilului, precum ╚Öi dreptul de a consim╚Ťi la adop╚Ťia acestuia.” (Art 398 (2)).[11] Conform Legii 272/2004, republicat─â 2014, Art 36 (7) „Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti. „[12] C├ónd ambii p─ârinti exercit─â autoritatea p─ârinteasc─â comun─â, ei trebuie sa ajung─â la o ├«n╚Ťelegere ├«n ceea ce prive╚Öte copilul. Dac─â nu reu╚Öesc aceasta, ne├«n╚Ťelegerile dintre ei pot fi solu╚Ťionate pe cale juridic─â conform Art. 486 codul civil, care stipuleaz─â: „Ori de c├óte ori exist─â ne├«n╚Ťelegeri ├«ntre p─ârin╚Ťi cu privire la exerci╚Ťiul drepturilor sau la ├«ndeplinirea ├«ndatoririlor p─ârinte╚Öti, instan╚Ťa de tutel─â, dup─â ce ├«i ascult─â pe p─ârin╚Ťi ╚Öi lu├ónd ├«n considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosocial─â, hot─âr─â╚Öte potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozi╚Ťiile art. 264 fiind aplicabile.”

Avantajele/dezavantajele divor╚Ťului din punctul de vedere al copiilor

 • Este invocat─â adesea asocierea dintre structura familiei ╚Öi starea de bine a copilului concluzia fiind aceea c─â minorii care cresc al─âturi de doi p─ârin╚Ťi c─âs─âtori╚Ťi tind s─â se descurce mai bine dec├ót al╚Ťii (pentru recenzii vezi Amato, 2005; McLanahan ╚Öi Sandefur, 1994; Sigle-Rushton ╚Öi McLanahan, 2004). Dezvoltarea copilului f─âr─â ambii p─ârin╚Ťi este asociat─â cu o mul╚Ťime de efecte nedorite. Copiii, proveni╚Ťi din familii monoparentale sau reconstituite, prezint─â rate mai mari de s─âr─âcie ╚Öi niveluri mai sc─âzute de ╚Öcolarizare ╚Öi profesionalizare, dec├ót cei care cresc al─âturi de ambii p─ârin╚Ťi biologici sau adoptivi (Astone ╚Öi McLanahan, 1991; Biblarz ╚Öi Raftery, 1993, 1999; DeLeire ╚Öi Kalil, 2002; Kiernan, 1992; McLanahan ╚Öi Sandefur, 1994; Wojtkiewicz, 1993). ├Än cazul lor, s-a constatat o utilizare mai frecvent─â a substan╚Ťelor interzise ╚Öi apari╚Ťia comportamentelor de risc, cum ar fi fumatul, consumul b─âuturilor alcoolice ╚Öi a drogurilor (Carlson, 2006; DeLeire ╚Öi Kalil, 2002; Hoffmann ╚Öi Johnson, 1998).
 • Suplimentar, ace╚Öti copii probabil c─â ├«╚Öi vor ├«ncepe via╚Ťa sexual─â la o v├órst─â mai fraged─â (Davis ╚Öi Friel, 2001; Thorton ╚Öi Camburn, 1989), vor fi tineri ╚Öi nec─âs─âtori╚Ťi atunci c├ónd ├«╚Öi vor forma propria familie (Cherlin, Kiernan ╚Öi Chase-Lansdale, 1995; Kiernan, 1992; Kiernan ╚Öi Hobcraft, 1997; McLanahan ╚Öi Sandefur, 1994; Thornton, 1991; Wu, 1996) ╚Öi vor experimenta dizolvarea rela╚Ťiilor lor romantice (Amato ╚Öi DeBoer, 2001; Kiernan ╚Öi Cherlin, 1999; McLanahan ╚Öi Bumpass, 1988; Wolfinger, 1999) [16]
 • Exist─â ├«ns─â ╚Öi studii noi care arat─â c─â nu apar diferen╚Ťe semnificative ├«ntre rezultatele copiilor care provin din familii monoparentale ╚Öi rezultatele acelor copii care tr─âiesc ├«n familii ├«n care p─ârin╚Ťii nu au divor╚Ťat dar ├«n care exist─â un conflict puternic ├«ntre p─ârin╚Ťi [17].

Partaj

 • ├Än cazul divor╚Ťului, regimul matrimonial ├«nceteaz─â ├«ntre so╚Ťi la data introducerii cererii de divor╚Ť.
 • Oricare dintre so╚Ťi sau am├óndoi, ├«mpreun─â, ├«n cazul divor╚Ťului prin acordul lor, pot cere instan╚Ťei de divor╚Ť s─â constate c─â regimul matrimonial a ├«ncetat de la data separa╚Ťiei ├«n fapt.
 • Actele de ├«nstr─âinare sau de grevare, precum ╚Öi actele din care se nasc obliga╚Ťii ├«n sarcina comunit─â╚Ťii, ├«ncheiate de unul dintre so╚Ťi dup─â data introducerii cererii de divor╚Ť sunt anulabile, dac─â au fost f─âcute ├«n frauda celuilalt so╚Ť.

consultanta online 2022,

intreaba avocatul online 2022,

contestatie la executare 2022,

Consultanta avocat online gratis 2022,

Intrebari avocati gratis 2022,

Consultanta avocat prin telefon 2022,

Avocat gratuit telefon 2022,

Consultatie avocat 2022,

 

Forum avocati 2022,

Asistenta avocat online 2022,

Avocat online non stop gratuit 2022 ,

Contestatie amenda 2022,

Contest amenda 2022,

Cum contest o amenda 2022,

model contestatie amenda circulatie 2022 ,

Model contestatie amenda covid,

Depunere contestatie amenda online,

Model contestatie amenda pdf,

Contestatie amenda stb,

Model contestatie suspendare permis depasire neregulamentara,

Unde depun contestatie amenda,

Termen contestatie proces verbal contraventie,

Taxa timbru contestatie amenda,

A doua notificare de dare in plata,

Dare in plata intre persoane fizice,

Jurisprudenta dare in plata,

Lege dare in plata,

Notificare dare in plata,

Legea 77 darea in plata,

Dare in plata imobil executat,

Darea in plata 2022,

avocat bun divort 2022 ,

Avocat divort sector 1 in 2022,

Avocat divort bucuresti pret 2022,

Avocat divort online in 2022,

Cat costa un avocat pentru divort 2022,

Avocat divort sector 6 in 2022,

Avocat divort sector 4 in 2022,

Avocat divort bucuresti in 2022,

Avocat divort cu copii in 2022,

Clauze abuzive contract de energie,

Clauze abuzive contract de gaze,

Clauze abuzive contract caldura,

Cum dau in plata in 2022,

Procese castigate dare in plata 2022,

 

Folositi formularul de contact daca aveti intrebari!

Multumim

De Asociatia tatilor din Romania tatal.ro

Asociatia tatilor din Romania www.tatal.ro

3 r─âspunsuri la “Divort si partaj”

Divor╚Ťul ╚Öi partajul bunurilor ├«n Rom├ónia sunt procese separate, de╚Öi pot fi legate. Iat─â o privire de ansamblu asupra fiec─âruia:

Divor╚Ťul

Poate fi pe cale amiabil─â (prin acordul so╚Ťilor) la notar sau pe cale contencioas─â (prin judecat─â).
Divor╚Ťul pe cale amiabil─â este mai rapid ╚Öi mai pu╚Ťin costisitor, dar necesit─â ca ambii so╚Ťi s─â fie de acord cu toate aspectele, inclusiv custodia copiilor (dac─â este cazul) ╚Öi partajul bunurilor.
Divor╚Ťul ├«n instan╚Ť─â este necesar dac─â so╚Ťii nu se ├«n╚Ťeleg asupra anumitor chestiuni.
Partajul bunurilor

Reprezint─â ├«mp─âr╚Ťirea bunurilor comune acumulate ├«n timpul c─âs─âtoriei.
Poate fi realizat prin acordul so╚Ťilor (similar divor╚Ťului amiabil) sau prin instan╚Ť─â.
Bunurile proprii ale fiec─ârui so╚Ť (de╚Ťinute ├«nainte de c─âs─âtorie sau primite prin mo╚Ötenire) nu intr─â la partaj.
├Än lipsa acordului, instan╚Ťa va ├«mp─âr╚Ťi bunurile comune ├«n mod echitabil, ╚Ťin├ónd cont de contribu╚Ťia fiec─ârui so╚Ť la dob├óndirea bunurilor (avocat partaj bunuri: [invalid URL removed]).
Resurse suplimentare

Partaj la divor╚Ť 2021: Cum se face ├«mp─âr╚Ťirea bunurilor comune: [invalid URL removed]
Partaj și divort: [invalid URL removed]
Divor╚Ť ╚Öi separare legal─â: [invalid URL removed] (Portal European e-Justice)
Important

Aceste informa╚Ťii sunt generale ╚Öi nu reprezint─â consultan╚Ť─â juridic─â. Pentru o situa╚Ťie specific─â, este recomandat s─â consulta╚Ťi un avocat specializat ├«n dreptul familiei din Rom├ónia.

Gemini poate s─â afi╚Öeze informa╚Ťii inexacte, inclusiv despre persoane. De aceea trebuie s─â verifici ├«nc─â o dat─â r─âspunsurile date. Confiden╚Ťialitatea ta ╚Öi aplica╚Ťiile Gemini

Cum se vor ÔÇ×impartiÔÇŁ copiii dupa legea 123/2004 si 272/2004
Redactat de Asociatia tatilor din Romania tatal.ro prin avocat Coltuc Marius Vicentiu #coltuc #avocat #copii #noualege
https://tatal.ro/
https://fb.watch/s2Rvv6wxPn/

ATENTIE: MASURILE SE APLICA SI LA PROCESELE PENDINTE!

Masuri cu impact general, care vor viza toate litigiile in care instanta de judecata dispune masuri cu privire la minori:
ÔÇô Se reglementeaza faptul ca, ori de cate ori instanta procedeaza la audierea minorilor, iar acestia nu au implinit varsta de 14 ani, la intrevederea dintre judecator si minor va participa un psiholog din partea Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului;
ÔÇô Se reglementeaza ca audierea minorilor va avea loc doar dupa administrarea probelor din dosar, astfel incat instanta de judecata sa cunoasca toate lucrarile dosarului inainte de a discuta cu minorii;
ÔÇô Se reglementeaza principiul mentinerii impreuna a fratilor, principiu extrem de util si in mod evident in interesul minorilor, insa existent in prezent in legislatie doar in cazul masurii plasamentului;
ÔÇô Se reglementeaza faptul ca timpul maxim de solutionare al oricarui dosar de ordonanta presedintiala in care instanta dispune masuri cu privire la minori va fi de maxim 45 de zile de la data introducerii cererii de chemare in judecata;
ÔÇô Se reglementeaza caracterul de expertiza judiciara a evaluarii psihologice care poate fi dispus a se intocmi in dosare privitoare la minori si sunt detaliate limitele drepturilor partilor dosarului referitoare la un astfel de raport, limite inerente si dictate de specificul acestui tip particular de expertiza; se stabileste, de asemenea, faptul ca astfel de expertize vor trebui finalizate in termen de cel mult 45 de zile de la momentul la care au fost dispuse.
Masuri care vizeaza modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti:
In plus fata de reglementera actuala, se stabileste faptul ca exercitiul exclusiv al autoritatii parintesti va putea fi dispus de instanta de judecata si atunci cand se constata orice imposibilitate obiectiva a parintilor de a colabora in ceea ce priveste luarea in comun a deciziilor privitoare la copii, precum si atunci cand unul dintre parinti se face responsabil de incalcarea repetata sau severa a autoritatii parintesti a celuilalt parinte.
Masuri care vizeaza modalitatea de stabilire a legaturilor personale dintre minor si parintele cu care acesta nu locuieste:
In plus fata de reglementarea actuala, se stabileste posibilitatea instantei de judecata de a dispune un program de relatii personale in favoarea parintelui cu care copilul nu locuieste care sa cuprinda perioade de pana la 7 zile consecutive intr-un interval de 14 zile pentru toate perioadele de peste an in care copilul de varsta scolara nu se afla in vacantele specifice, precum si criteriile pe care instanta le va avea in vedere in acest sens.
Masuri care vizeaza modalitatea de stabilire a contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare ale copilului:
Se reglementeaza faptul ca parintele obligat la executarea in bani a unei pensii de intretinere nu va achita pensia pentru perioadele de timp mai lungi de 7 zile consecutive in care copilul se afla in ingrijirea sa directa ca urmare a aplicarii programului de relatii personale stabilit.
Instrainarea parinteasca:
Instrainarea parinteasca este generic definita in literatura de specialitate ca fiind acea situatie in care unul dintre parinti incearca fara justificare obstructionarea si/sau distrugerea relatiei copilului cu celalalt parinte, de cele mai multe ori pe fondul unui conflict judiciar existent sau anticipat. Verificarea existentei unei astfel de situatii se bazeaza pe o analiza a comportamentului copilului in raport de parintele instrainat si pe verificarea existentei unei justificari obiective a acestui comportament.
Efectele unei astfel de situatii asupra adultilor care in copilarie au fost supusi unui proces de instrinare parinteasca sunt consierate a fi incredere si stima de sine redusa, sanse ridicate pentru depresie, abuz de alcool si/sau droguri, rata ridicata a divortialitatii, precum si indepartare (absenta voluntara din procesul de crestere) de proprii copii ÔÇô toate acestea, prin comparatie cu persoane ai caror parinti au divortat in copilarie si care, spre deosebire de media populatiei, se afla oricum in categorii de risc mai ridicat fata de media populatiei pentru elementele mentionate.
Asadar, atat din punct de vedere legal, cat si din punct de vedere moral, instrainarea parinteasca incalca majoritatea drepturilor recunoscute ale copilului pentru ca produce o trauma severa, cu consecinta imposibilitatii unei dezvoltari normale la maturitate.
Prezenta lege va realiza modificari asupra Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului in legatura cu:
a) Definirea juridica a instrinarii parintesti
Instrainarea parinteasca este definita ca fiind o forma a violentei psihologice prin care unul dintre parinti, in mod intentionat, urmarit sau asumat si apropriat, genereaza sau accepta si foloseste o situatie in care copilul ajunge sa manifeste retinere sau ostilitate nejustificate sau disproportionate fata de celalalt parinte.
Definitia include faptul ca instrainarea parinteasca este ÔÇ×o forma de violenta psihologicaÔÇŁ, chestiune care este recunoscuta ca atare in literatura de specialitate.
De asemenea, definita include modalitatea prin care instrainarea parinteasca se poate produce:
ÔÇô Intotdeauna comportamentul parintelui responsabil ÔÇô parintele care instraineaza ÔÇô trebuie sa fie unul intentionat; instrainarea din culpa (neintentionata) nu poate fi rezonabil admisa ca institutie juridica, pentru ca, daca ar fi admisa, instrinarea parinteasca s-ar putea aplica in teorie in absolut toate situatiile in care relatia unuia dintre parinti cu celalalt copil ar fi sub- optima, fara luarea in calcul a niciuni alt criteriu;
ÔÇô Este data o calificare specifica intentiei pentru a insemna atat scopul ÔÇťurmaritÔÇŁ si ÔÇťgeneratÔÇŁ ÔÇô adica situatia in care parintele care instrineaza isi stabileste de la inceput obiectivul de instrainare si il pune in aplicare ÔÇô precum si scopul ÔÇťasumat si apropria┼ąÔÇŁ si mai apoi ÔÇ×folositÔÇŁ- adica situatia in care parintele care instrineaza profita cu buna-stiinta de o situatie pe care initial nu el a generat-o, dar pe care decide sa o exploateze pentru realizarea instrainarii.
Totodata, definitia include si efectele imediate necesar a fi produse, respectiv se stabileste ca minorul trebuie sa manifeste ÔÇťretinere sau ostilitateÔÇŁ.
Retinerea reprezinta infranarea sentimentelor naturale de afectiune pe care copilul le simte fata de parintele instrainat, precum si infranarea dorintelor sale de a petrece timp alaturi de acesta, de a comunica cu el, s.a.m.d. Ostilitatea reprezinta manifestarea unor sentimente de dispret si/sau dusmanie fata de parintele instrainat.
De asemenea, se stabileste faptul ca retinerea sau ostilitatea trebuie sa fie ÔÇ×disproportionateÔÇŁ sau ÔÇ×nejustificateÔÇŁ. Disproportionalitatea acopera situatiile in care retinerea sau ostilitatea se manifesta in legatura cu un comportament sau o serie de comportamente sub-optime ale parintelui instrainat care au afectat intr-un fel sau altul relatia parinte-copil, insa nu intr-o masura atat de severa pe cat ar sugera-o reactiile copilului. Nejustificarea acopera situatiile in care nu exista niciun fel de comportament al parintelui instrainat care ar putea explica, macar in parte, reactiile copilului la adresa acestuia.
Disproportionalitatea si lipsa de justificare au si rolul de a delimita instrainarea parinteasca de alte situatii recunoscute in literatura de specialitate psihologica, in special indepartarea emotionala care poate sa apara in relatia parinte-copil din culpa parintelui, precum si situatiile judiciare in care un parinte care se face responsabil de un abuz propriu asupra copilului clameaza existenta unei situatii de instrainare parinteasca pentru a scuza/explica retinerea sau ostilitatea copilului fata de propria persoana.
b) Stabilirea modalitatilor in care o astfel de situatie poate fi constatata
Instrainarea parinteasca poate fi constatata excluisv de catre o instanta de judecata, printr-un petit specific in cadrul oricarei actiuni privitoare la raporturile parinti-copii. Calitate procesuala activa vor avea parintii, procurorul si Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
c) Efectele juridice ale constatarii unei situatii de instrainare parinteasca:
Existenta unei situatii de instrainare parinteasca este stabilit a reprezenta un criteriu de avut in vedere: in cadrul analizei generale a interesului superior al copilului; in cadrul stabilirii exercitarii exclusive a autoritatii parintesti; in cadrul stabilirii locuintei copilului la domiciliul unuia dintre parintii sai; in cadrul modalitatii de stabilire a relatiilor personale ale copilului cu parintele la care nu locuieste.
d) Solutiile pe care instanta de judecata le poate pronunta:
Instrainarea parinteasca creeaza prezumtia simpla ca este in interesul superior al copilului ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre parintele instrainat, ca efect al violentei psihologice la care parintele care instraineaza l-a supus prin ipoteza pe copil.

Redactat de Asociatia tatilor din Romania tatal.ro prin avocat Coltuc Marius Vicentiu 0745150894
https://tatal.ro/
Sursa:
Legea nr. 123/2024 pentru modificarea ┼či completarea Legii nr. 272/2004 privind protec┼úia ┼či promovarea drepturilor copilului

Las─â un r─âspuns